Agroforestry of boslandbouw is een teeltsysteem met een aanzienlijk potentieel om in te spelen op een aantal landbouwkundige en maatschappelijke uitdagingen in Vlaanderen en Europa.
Het transformerend vermogen van agroforestry is groot, maar kan alleen worden gerealiseerd indien er bereidheid is om deze vernieuwende praktijken in ons agrovoedingssysteem te verankeren. Vele actoren spelen hierin een richtinggevende rol en er dient op verschillende fronten simultaan actie ondernomen te worden.
De 'Roadmap 2.0. Naar een stimulerende omgeving voor agroforestry in Vlaanderen' wil daartoe een gestructureerd kader en inspiratie aanbieden. Dit gebeurt aan de hand van vijf concrete ontwikkelingspaden:
- Het wetenschappelijke en technologische pad
- Het economische pad
- Het pad beleid
- Het pad educatie
- Het sociale pad
Voor elk van deze paden worden huidige knelpunten en kansen in kaart gebracht, wordt een toekomstbeeld voor 2035 geschetst, en worden daartoe prioritaire acties ter stimulering van agroforestry in Vlaanderen gesuggereerd.
Deze roadmap toont aan dat het creëren van een stimulerende omgeving voor agroforestry verder gaat dan het beschikbaar stellen van subsidies voor de landbouwer. Een systemische aanpak, waarbij de nadruk ligt op de landbouwers én waarbij alle actoren in het (circulaire) voedselsysteem geactiveerd worden, is nodig.
Dit vraagt om aanpassingen in het beleid, onderwijs, onderzoek en de agrovoedingsketen.
Deze roadmap kan gelezen en gebruikt worden als een stapsteen in een traject rond agroforestry, maar ook als deuropener voor andere vormen van pionierende, agro-ecologische landbouw.
Klik hier voor de Roadmap 2.0. Naar een stimulerende omgeving voor agroforestry in Vlaanderen.
Nieuw handboek
De partners van het Consortium Agroforestry Vlaanderen zijn ILVO, Inagro, Bos+, Bodemkundige Dienst België, Boerennatuur Vlaanderen, Wervel, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en UGent. De afgelopen 10 jaar hebben zij samengewerkt in meer dan 20 projecten die inzetten op onder andere onderzoek, kennisdeling, lerende netwerken, bedrijfsbegeleiding, beleidswerk en implementatie op het terrein. Dat leverde heel wat concrete cijfers op over de impact van bomen op de gewasproductie, bodemkwaliteit, koolstofopslag, biodiversiteit en rendabiliteit. Alle actuele info is te vinden in het vernieuwde Handboek Agroforestry in Vlaanderen 2014 - 2024: Leidraad na 10 jaar Onderzoek en Praktijkwerking (zenodo.org).