Tholen - Gerard Mul heeft de knoop doorgehakt en is gestopt met ijs maken voor Sonneclaer-ijs. "Een keuze die niet makkelijk was, het ambachtelijk biologische boerderij ijs heeft ons veel gebracht en ik heb er letterlijk (in het bedrijf, niet in het ijs) bloed, zweet en tranen in gestopt. Samen met familie en team bouwden we het grootste en lekkerste biologische boerderij-ijs merk van Nederland: Sonneclaer-ijs", zo meldt Gerard (op de foto hieronder rechts naast zijn broer Stefan).
Hij geeft aan dat hij de laatste jaren het plezier in het ambacht en in het bouwen van dit bedrijf verloren heeft. "Niet omdat het geen mooi product is, maar omdat we nog iets mooiers hadden, waar ik graag meer tijd in wilde stoppen." Daarmee doelt hij op de aankoop van Boerderij Boterhuys en de start met Blije koe zuivel, waarbij ze de kalfjes bij de koe kunnen laten door de meerkosten te betalen uit de zuivel die ze daarvan maken.
"Het verlies van focus op het ijs doet geen recht aan het mooie merk Sonneclaer-ijs en de inspanningen van de rest van het team. Door mijn inzet bij Sonneclaer-ijs kon ik mij niet voldoende vrijmaken voor Blije koe zuivel", aldus Gerard. Dit leidde tot innerlijke frustraties. Hij wilde zijn familie niet in de steek laten met het ijs, maar had te weinig tijd en aandacht voor de nieuwe boerderij en Kalfvolle zuivel.
Wederzijds begrip
Zijn broer Stefan, met wie Gerard de laatste jaren Sonneclaer IJs runde, geeft aan alle begrip te hebben voor Gerard's keuze. "Hij heeft de knoop doorgehakt en inderdaad zijn laatste ijsje gemaakt. Aan het begin van dit jaar had hij zijn twijfels al geuit en wilde toen stoppen of ons door het ijsseizoen heen helpen. Het werd de laatste optie en nu is hij tot het besluit gekomen om de werkzaamheden in zijn eigen ijskeuken te staken", aldus Stefan, die sinds 2020 in de maatschap zit bij zijn ouders. Gerard: "Mijn inzicht is in dit seizoen niet veranderd en mijn laatste ijsje maak ik dan ook zonder een traan te laten. In plaats van dat ik mijn broer in de steek laat, heb ik nu het gevoel dat ik hem juist minder afrem door deze beslissing, en hem meer ondernemersvrijheid geef."
Verdere professionalisering
Stefan geeft aan dat Sonneclaer IJs blijft groeien. "Daardoor is het in de loop van de jaren ook steeds drukker geworden. De komende tijd wil ik een professionaliseringsslag maken. Zo wil ik het personeel bijvoorbeeld jaarrond zo efficiƫnt mogelijk in gaan zitten, zodat we niet met een gigantische piek zitten in de zomer. Daarom beginnen we binnenkort al met voorraad draaien." Ook wil Stefan meer studenten inzetten om de drukte in de zomer beter op te kunnen vangen.
Groeikansen
Op de vraag waar nog groeikansen liggen voor Sonneclaer-ijs, benadrukt Stefan dat hij vooral in de horecasector nog wil groeien. "Restaurants en hotels hebben het hele jaar door ijs nodig en dit is dus een heel interessante doelgroep." De komende tijd is er in ieder geval genoeg te doen: "We moeten de machines en voorraad verhuizen. Er is genoeg te doen. We gaan zeker niet stilzitten. Zo zullen we ook de landelijke dekking anders aan moeten gaan pakken, daar zoeken we nog een oplossing voor."
Gerard gaat de vrijgekomen tijd en vooral 'head-space' gebruiken om verder aan Blije koe zuivel te werken en meer boer zijn. "Want daar word ik echt blij van."
Voor meer informatie:
Stefan Mul
Hoeve Sonneclaer
Fluitenbergseweg 94
7931 TC Fluitenberg
06 51718457
[email protected]
www.sonneclaer-ijs.nl
Gerard Mul
Boerderij Boterhuys
Zijldijk 7
2362 AE Warmond
06 53759244
[email protected]
www.boerderijboterhuys.nl