Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe gaat het met de biologische appelsector in India?

De biologische appelsector in India groeit gestaag, maar het tempo zou kunnen verbeteren, zegt Ashish Banerjee, Chief Business Officer van de Indiase biologische appelhandelaar KGF Organic Farms: "De biologische appelmarkt in India ontwikkelt zich geleidelijk, hoewel de groei relatief gematigd is. De Indiase regering stimuleert actief de biologische teelt door middel van verschillende beleids- en stimuleringsmaatregelen, wat bijdraagt aan de bewustwording en de vraag. De biologische markt is echter nog steeds vrij klein in vergelijking met conventionele producten en de acceptatie door consumenten bevindt zich in een vroeg stadium."

Volgens Banerjee maken consumenten zich nog steeds zorgen, maar neemt de interesse desondanks toe. "Retailers beginnen biologische appels op te nemen in hun productaanbod, maar uitdagingen zoals hogere prijzen en de scepsis van de consument over biologische etikettering blijven de uitbreiding van de markt beïnvloeden. Ondanks deze obstakels is er een groeiende interesse in biologische producten, vooral onder gezondheidsbewuste stedelijke consumenten. Deze interesse zal de komende jaren naar verwachting leiden tot een gestage groei van de biologische appelmarkt, naarmate de beschikbaarheid verbetert en het bewustzijn toeneemt."

Als we kijken naar specifieke variëteiten, is één biologische versie een duidelijke winnaar onder de consumenten in India, stelt Banerjee: "De Red Delicious variëteit is veruit de populairste biologische appel onder Indiase consumenten, goed voor bijna 90% van de geconsumeerde biologische appelen. Andere variëteiten, zoals Royal Gala, Dark Baron Gala, Golden Delicious en Granny Smith, zijn ook verkrijgbaar op de markt en winnen geleidelijk aan aandacht. Op dit moment hebben ze echter een kleiner aandeel in de consumptie. Red Delicious blijft de voorkeur genieten vanwege zijn bekendheid en ruime beschikbaarheid, hoewel er een groeiende belangstelling is voor andere variëteiten naarmate de voorkeuren van de consument veranderen en meer opties toegankelijk worden."

Voor zowel conventionele als biologische appels is de teelt in India dit jaar hoger dan in het vorige seizoen, legt Banerjee uit. "Dit seizoen is de totale teelt van appels gestegen ten opzichte van vorig jaar, met ook een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit. Vorig seizoen leidden onverwachte weersveranderingen tot kwaliteitsproblemen, met name 'roest' in biologische appelen. Dit jaar hebben gunstige weersomstandigheden echter bijgedragen aan hogere opbrengsten en appels van betere kwaliteit, wat heeft geresulteerd in een over het algemeen sterker seizoen voor de telers."

Hoewel de biologische appels die in India worden geteeld veel concurrentie ondervinden van andere origines, is Banerjee van mening dat er een solide plaats voor hen is op de markt: "Biologische appels die geteeld worden in India hebben te maken met stevige concurrentie van zowel geïmporteerde biologische als conventionele appels, maar ze hebben duidelijke voordelen die hen helpen een unieke marktpositie te verwerven. Indiase biologische appels hebben over het algemeen een prijsvoordeel ten opzichte van geïmporteerde biologische appels, vanwege de lagere logistiek en importheffingen. Geïmporteerde biologische appels zijn meestal hoger geprijsd, terwijl Indiase biologische appels betaalbaarder zijn voor de lokale consument. Bijvoorbeeld, geïmporteerde biologische appels kunnen ongeveer ₹400-₹500 (€ 4,45-5,57) per kilogram kosten, terwijl Indiase biologische appels meestal ₹200-₹250 (€ 2,22-2,78) per kilogram kosten, waardoor ze toegankelijker zijn voor prijsgevoelige kopers. Biologisch geteelde appelen uit India zijn ook verser als ze bij de consument aankomen, omdat ze niet zo lang worden vervoerd en opgeslagen als geïmporteerde appelen."

Er is ook een zeker vertrouwen in biologisch geteelde appels in bepaalde regio's in India, vergeleken met andere, stelt Banerjee. "Appels die worden geteeld in regio's als Himachal Pradesh en Jammu & Kashmir, met optimale teeltomstandigheden, winnen het vertrouwen van de consument omdat ze vrij zijn van gewasbeschermingsmiddelen en chemicaliën. Hoewel sommige consumenten geïmporteerde appels nog steeds als superieur beschouwen vanwege de strenge kwaliteitscontroles, die hogere inkomensgroepen kunnen aantrekken, winnen Indiase biologische appels gestaag aan populariteit vanwege hun gezondheidsvoordelen en lokale herkomst."

Dat gezegd hebbende, er is een overvloed aan appels op de markt in India van een grote verscheidenheid aan herkomst die ook concurreren met de biologische appels die in India worden geteeld, legt Banerjee uit: "Geïmporteerde conventionele appels, vooral uit de VS en Nieuw-Zeeland, zijn overal verkrijgbaar en trekken vaak consumenten aan met hun concurrerende prijs en gepolijste uiterlijk. Deze appels zijn meestal rond de ₹180-₹250 per kilogram geprijsd en vormen een uitdaging voor Indiase biologische appels, vooral onder prijsgevoelige consumenten die esthetiek of kosten belangrijker vinden dan biologische certificering."

"Terwijl geïmporteerde biologische appels een nichemarktpositie behouden in de high-end retail, neemt de vraag naar biologische appels uit India gestaag toe. Meer consumenten zijn bereid om een meerprijs te betalen voor lokaal geteelde biologische appels, die ze zien als een gezonder alternatief voor conventionele import en als een manier om de binnenlandse land- en tuinbouw te ondersteunen. Door de groeiende bewustwording worden Indiase biologische appels steeds toegankelijker via de reguliere retail en e-commerce platforms. Samengevat worden Indiase biologische appels steeds concurrerender, vooral onder consumenten die prioriteit geven aan versheid, betaalbaarheid en milieuvoordelen. Terwijl geïmporteerde biologische en conventionele appels nog steeds sterk aanwezig zijn, winnen Indiase biologische appels aan belang als een meer betaalbaar, lokaal en gezondheidsbewust alternatief," concludeert Banerjee.

Volgende week bespreekt Ashish Banerjee de toekomst van de biologische appelteelt in India.

Voor meer informatie:
Ashish Banerjee
KGF Organic Farms
Tel: +91 8600165706
[email protected]
www.kgforganicfarms.com