Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog - Waarom bio niet meer logisch is voor Brouwerij Stijl

"Ik zit met een zwarte marker mijn goede bedoelingen weg te strepen"

"Wanneer je de keuze hebt om te brouwen met biologische granen of gangbare granen uit je eigen regio, waar kies je dan voor? In onze logica kozen we voor biologisch, duurder, maar natuurlijk duurzamer. Maar biologisch werd van een meerwaarde een verlies. Ik zit met een zwarte marker mijn goede bedoelingen weg te strepen van een product waar ik heel trots op ben", zo schrijft Anneke Geraads van Brouwerij Stijl.

Lees hieronder haar volledige blog en kom erachter waarom biologisch voor deze brouwerij niet meer logisch is.

Bio niet meer logisch
Wanneer je de keuze hebt om te brouwen met biologische granen of gangbare granen uit je eigen regio, waar kies je dan voor? In onze logica kozen we voor biologisch, duurder, maar natuurlijk duurzamer. Beter voor milieu en mens. Zeker voor ons FreshHop BR – Bier maar dan korter! Gebrouwen met eigen Stijl hop én lokale, ongemoute granen van de lokale boer. Extreem lokaal en duurzaam.

De Flevolandse biologisch gerst

Waarom geen volledig biologisch product?
Wij kunnen niet voldoen aan de certificering voor een volledig biologisch product omdat de gehele keten voor minstens 95% van je ingrediënten, maar ook productie gecertificeerd moet zijn. Dit betekent dat er een betaald certificaat nodig is van Skal voor al die onderdelen in de hele keten. Denk hierbij aan de grond, telen van onze hop, de boer en de granen, de mouterij en de (huur)brouwerij. Niet realistisch gezien de kosten en dat deze onderdelen niet in ons beheer zijn. Kijk voor de tarieven van certificering en controle op de website van Skal, de instantie die door de Nederlandse overheid is aangewezen hierop toe te zien. Het loopt makkelijk in de duizenden euro's per onderdeel, per jaar om een certificaat biologisch te krijgen. En ook al produceren wij onze hop volgens nog beter dan biologische standaarden, ik kan het me niet veroorloven dit te certificeren. Die investering haal ik er als ondernemer simpelweg niet uit.

Keuze voor biologisch, waar mogelijk
Wanneer we de keuze hebben voor biologisch in plaats van gangbare gerst uit Flevoland brengt dit ook extra kosten met zich mee. Maar door een groot deel ongemoute gerst te gebruiken is dit mogelijk. De gerst hoeft niet langs een gecertificeerde biologische mouterij én is duurzamer en goedkoper omdat deze stap wordt overgeslagen. Uiteindelijk zijn we wel wat duurder uit, want ook de vervangende enzymen kosten geld, maar dat is het waard, toch? We brouwen dus FreshHop BR met 70% ongemoute, lokale en biologische gerst.

Deze gerst is door een boer geteeld die zowel de grond heeft gecertificeerd, werkt met middelen die zijn gecertificeerd en dit jaarlijks laat controleren (Zie de tarieven). Wij halen deze op bij een groothandel die de biologische gerst schoont en verpakt, ook zij zijn gecertificeerd (Zie de tarieven). Dit laat ook meteen één van de redenen zien waarom biologisch duurder is. Het gaat om niet één, maar misschien wel een tiental betaalde certificaten om een ingrediënt biologisch te mogen noemen. Een onderwerp wat vaak verzwegen wordt wanneer gesproken wordt over de hogere prijs van biologische producten.

En toen waren er regeltjes en instanties
Op een vrijdagmiddag ontvingen wij een e-mail: "Skal heeft vastgesteld dat uw bedrijf biologische verwijzingen gebruikt. Echter is uw bedrijf op dit moment hiervoor niet geregistreerd en/of gecertificeerd bij Skal." "Officiële waarschuwing en vooraankondiging last onder dwangsom." "De aangetekende brief volgt."

In de officiële waarschuwing staan voorbeelden van teksten op onze website, die ook terugkomen op één etiket: "FreshHop BR - Gebrouwen met 70% ongemoute granen direct van de lokale boer en verse hop uit de Stijl Hoptuin. Door niet te mouten, maar enzymen te gebruiken is het proces korter en 14% duurzamer. Verse Stijl hop stoot 99% minder CO2 uit. Proef de verse hop en biologische, Flevolandse gerst in dit verfrissende BR." Dit is pure waarheid. We pretenderen ook nergens dat ons product volledig biologisch is. We zijn heel transparant over onze ingrediënten. En we tonen aan dat het voor ons belangrijk is deze keuzes te maken.

Dat is schrikken! Wat doen we verkeerd? Een dwangsom van 1.250 tot 5.000 euro per week als we dit niet binnen twee weken hebben opgelost! Er wordt verwezen naar de Europese verordening 2018/848 die is ingegaan op 1 januari 2022. Na zelf verder zoeken komen we op artikel 30: Het gebruik van termen die verwijzen naar biologische productie. Het hele document bestaat uit 121 bladzijden vol constante verwijzingen. De ontwikkeling van BR – Bier, maar dan korter! was toen al begonnen en als bierbrouwerij hebben we met honderden wetten en regels te maken. Maar ja, je moet het allemaal bijhouden.

In het heel kort komt het erop neer dat de term 'biologisch' niet gebruikt mag worden op het etiket omdat de totale agrarische ingrediënten niet voor 95% of meer biologisch gecertificeerd zijn. Tenzij je een certificaat krijgt om het alleen te vermelden in de ingrediëntenlijst als kleine bijzaak. Dan moet er ook een percentage benoemd worden en een Skal nummer (Zie de prijslijst). Dan nog mag ik het niet vermelden op mijn website of uitingen, zoals uitleg op social media.

De inspecteur van Skal Biocontrole: "We willen niet dat we mensen de indruk geven dat het gehele product biologisch is en daarom mag u het helemaal niet vermelden. U kunt 'duurzaam' als alternatief gebruiken."

We richten een Europees keurmerk op om biologische producten te beschermen en reguleren. De Nederlandse overheid richt een instantie op om: "Bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de Nederlandse biologische sector en daarmee aan een betrouwbaar biologisch product voor de consument." (Bron: Skal.nl) En de manier waarop dit gebeurt, maakt het heel moeilijk om biologische ingrediënten te gebruiken in producten. En dit is een keuze, want iedere lidstaat bepaalt zelf hoe de Europese verordening wordt uitgevoerd en gecontroleerd.

Meerwaarde biologisch wordt verlies
Voor ons betekent dit alles dat de extra investering voor biologisch uiteindelijk alleen voor ons persoonlijk bekend kan worden. We kunnen het niet uitdragen. En daarmee is het commercieel een direct verlies. Ik ben als (kleine) ondernemer een dief van mijn portemonnee, en die van mijn gezin, als ik kies voor biologische gerst. Ik zit met een zwarte marker mijn goede bedoelingen weg te strepen van een product waar ik heel trots op ben.

Dat gaat toch volledig tegen alle principes in? We willen toch met elkaar een bewegen in de richting van meer duurzaam? Maar ik kan het mijn kinderen niet meer uitleggen.

Hiermee is bio niet meer logisch.

Anneke Geraads, Brouwerij Stijl

Voor meer informatie:
Anneke Geraads
Brouwerij Stijl
De Steiger 77
1351 AE Almere-Haven
06 10027270
[email protected]
www.brouwerijstijl.nl

Publicatiedatum: