Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Idee bedacht op gesloten biologisch varkenshouderijbedrijf

Ontwikkeling signaleringsysteem BigLife voortvarend van start

Sander Baijens uit Hoogeloon bedacht in 2022 BigLife. Een slim signaleringssysteem om onnodige biggensterfte in het kraamhok te voorkomen. Hij won daarmee in dat jaar Het Beste Idee van Varkensland. Een breed consortium aan bedrijven zet nu de schouders onder BigLife en werkt samen aan het realiseren van het systeem.

BigLife is een systeem dat beeld- en geluidstechnieken combineert met kunstmatige intelligentie. Sander kwam thuis op het gesloten biologische varkenshouderijbedrijf op het idee. Biologische gehouden zeugen bewegen zich namelijk vrij in het kraamhok. Het risico dat een big onder een zeug bekneld raakt wanneer deze gaat liggen, is daardoor groter.

Sander Baijens toont het signaleringsysteem

"Het slimme signaleringssysteem van Baijens kan helpen om dat te voorkomen. Dat is positief met het oog op dierenwelzijn, de bedrijfsresultaten én de maatschappelijke zorg die er is ten aanzien van biggensterfte", luidde het oordeel van de jury in 2022. Die vond het systeem niet alleen potentie heeft voor de biologische varkenshouderij, maar ook voor de gangbare waar de ontwikkeling gaat richting vrijloopkraamhokken.

PPS met groot aantal partners
De winnaar van de innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland wordt onder andere geholpen om het idee verder te ontwikkelen en praktijkrijp te maken. Voor BigLife kreeg dat dit voorjaar vorm in een publiek-private samenwerking. Betrokken stakeholders zijn naast Sander Baijens en zijn compagnon in BaiTech Bas Josten, Wageningen University & Research, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Topigs Norsvin, Universiteit Eindhoven, enkele varkenshouders en onderzoeks- en innovatiecentrum VKON. Ook de Dierenbescherming ondersteunt dit project.

Beeldherkenning zorgt er bij BigLife voor dat het gedrag van de zeug en biggen wordt vastgelegd. De beeldherkenning van zeug en biggen is goed, geeft Baijens aan. Waar nog volop aan wordt gewerkt is het destilleren van een algoritme uit de beelden. Zodat met grote zekerheid kan worden voorspeld dat er sprake is van een bedreigende situatie voor de biggen. Wanneer er gevaar dreigt voor de biggen omdat de zeug wil gaan liggen, klinkt het geluid van een krijsende big. Dat moet de zeug ervan weerhouden om te gaan of blijven liggen. Meer onderzoek moet uitwijzen welk geluid het meest effectief is, want niet op alles zal de zeug reageren.

Klankbordgroep
In het kader van het project wordt ook nog gekeken naar de rol van genetica en wat de economische impact van het systeem kan zijn. Er moet nog veel werk verzet worden voor er sprake is van een goed werkend systeem, geeft Baijens aan, maar hij heeft goede hoop dat dat medio 2026 wel het geval is. Zeugenhouders die willen meedenken of meepraten kunnen zich bij Marije Thybaut van VKON voor een studiegroep/klankbordgroep.

Voor meer informatie:
Marije Thybaut
VKON
Daarleseweg 35a
7683 RC Den Ham
+31 (0)546 890060
[email protected]
www.vkon.nl

Publicatiedatum: