Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overconsumptie en voedselverspilling tegengaan door kleinere porties"

Zowel uit oogpunt van het bestrijden van obesitas en overgewicht als vanwege het vermijden van voedselverspilling is het belangrijk dat er aandacht is voor het aanbieden van juiste hoeveelheden. Effectieve win-winstrategieën omvatten bijvoorbeeld het aanzetten van consumenten tot een keuze voor kleinere verpakkingsgroottes en het verpakken van voedsel in kleinere porties. Dat stelt Amber Werkman die op donderdag 7 november aan de Rijksuniversiteit Groningen hoopt te promoveren.

Er wordt in de praktijk vaak afzonderlijk gekeken naar het bestrijden van overgewicht en de aanpak om verspilling van voedsel te verminderen. Amber Werkman koos voor een holistischer benadering. Ze keek naar verschillende individuele factoren en omgevingsfactoren die van invloed zijn op de besluitvorming van consumenten over voeding.

De onderzoekster ontwikkelde en testte een interventie die er op is gericht om de hoeveelheid voedsel die wordt aangekocht te verminderen. Ze daagt de heersende marketingstrategie uit om voedsel in 'grootverpakkingen' aan te bieden en betoogt dat verpakkingen met kleinere porties en eenheden meer productwaarde kunnen bieden.

Amber Werkman onderzocht of en hoe het veranderen van de eenheidsgrootte van voedsel kan bijdragen aan een vermindering van voedselconsumptie en tegelijk de verspilling van voedsel helpt verminderen. In haar proefschrift verkent ze ook de praktische implicaties van haar pleidooi en doet ze suggesties voor nader onderzoek.

Lees hier het volledige proefschrift 'Waist versus waste: Understanding the interface between consumer food consumption and waste' van Amber Werkman.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Publicatiedatum: