Katoen geproduceerd door Fairtrade gecertificeerde biologische boeren scoort hoger op duurzaamheidsmetingen dan zijn niet-Fairtrade biologische tegenhangers, zo blijkt uit een onderzoek.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Fairtrade India en de bevindingen werden bekendgemaakt op het eerste International Fairtrade Textile Forum op 17 oktober in Parijs.
Het forum, georganiseerd door de Fairtrade lidorganisatie Max Havelaar Frankrijk, bracht producenten, merken en industrie-experts samen om de uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij en traceerbaarheid in de katoenindustrie te bespreken, en hoe Fairtrade kan helpen bij het opbouwen van duurzamere toeleveringsketens.
© Ganshyam Ramchandanni | Dreamstime.com
De studie keek naar boerderijen in zes van de grootste katoenproducerende staten in India - Gujarat, Telangana, Madhya Pradesh, Punjab, Odisha, Tamil Nadu. Onderzoekers vergeleken de impact van boerderijen die Fairtrade biologisch katoen produceren (of Fairtrade boerderijen die bezig zijn om te schakelen naar biologische praktijken), met niet-Fairtrade biologische boerderijen op belangrijke gebieden zoals het gebruik van pesticiden, waterbeheer, het gebruik van kunstmest en de uitstoot van broeikasgassen.
Wat ongediertebestrijding betreft, gebruikt 73% van de biologische Fairtrade en omschakelingsboerderijen geïntegreerde ongediertebestrijding, een holistische methode die minder afhankelijk is van het gebruik van pesticiden dan conventionele systemen.
Slechts 44% van de conventionele niet-Fairtradeboerderijen gebruikt dit systeem.
Ondertussen vermijdt 96% van de biologische Fairtrade en omschakelingsboeren het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen volledig, vergeleken met 60% van de conventionele niet-Fairtrade boeren.
De bio-Fairtrade en omschakelende boeren hebben ook hun afhankelijkheid van synthetische stikstofhoudende meststoffen aanzienlijk verminderd, ontdekte het onderzoek. Slechts 5% van de omschakelingsboeren en 0,6% van de Fairtrade biologische boeren gebruiken synthetische stikstofhoudende meststoffen, terwijl 79% van de conventionele boeren en 91% van de conventionele boeren die wel Fairtrade boeren zijn dat hebben gedaan.
En 0,6% van de Fairtrade biologische boeren en 5% van de omschakelende boeren gebruiken synthetische stikstofhoudende meststoffen, vergeleken met 91% van de conventionele boeren. 76% van de biologische Fairtrade boeren gebruiken organische meststoffen.
In termen van klimaatuitstoot bleek dat Fairtrade biologisch katoen 862 kg kooldioxide-equivalent (CO₂e) per hectare genereert, 45% minder dan niet-Fairtrade boerderijen.
Watergebruik bleek ook efficiënter te zijn op Fairtrade boerderijen, die 20% meer katoen halen uit hun watergebruik. Fairtrade biologische en omschakelingsboeren gebruiken 14% minder water dan conventionele boeren, met een watervoetafdruk van 4.410 liter/kg katoen vergeleken met 5.156 liter/kg.
"De nadruk van Fairtrade op duurzame praktijken en de financiële steun via de Fairtrade premie bevordert de ontwikkeling en implementatie van effectieve biologische landbouwsystemen", aldus het rapport. "Deze synergie verbetert de milieuresultaten en zorgt ervoor dat boeren een beter economisch rendement krijgen, wat de uitgebreide voordelen illustreert van de integratie van Fairtrade en biologische praktijken in de katoenteelt."
Het onderzoek vond ook economische voordelen van biologische landbouwpraktijken voor boeren, door hogere opbrengsten en afzetprijzen die boeren ontvingen.
Fairtrade biologische boeren hadden de hoogste gemiddelde katoenopbrengst (598 kg/hectare), 13% meer dan het niet-Fairtrade gemiddelde. Fairtrade biologische boeren verdienden ook gemiddeld 4,8% meer dan niet-Fairtrade conventionele boeren.
"India is 's werelds op één na grootste katoenproducent, wat betekent dat de toepassing van duurzame katoenproductiepraktijken een vitale rol kan spelen in de aanpak van klimaatverandering en tegelijkertijd kan bijdragen aan groenere en eerlijkere mode", aldus Abhishek Jani, CEO van Fairtrade India.
"De bevindingen leveren tastbaar bewijs dat de combinatie van Fairtrade en biologische normen niet alleen de milieuresultaten verbetert, maar ook het economische welzijn van boeren ondersteunt voor duurzaamheid op de lange termijn."
Voor meer informatie: www.fairtradeindia.org
Bron: Coop News