Het gaat niet al te best met de wijn. Wereldwijd genomen lopen productie en consumptie terug. Toch houdt de biologische wijnbouw zich staande en stelt de consument zich er meer en meer voor open. Dat maakt dat biologische wijn juist meer en meer toeneemt en steeds belangrijker wordt binnen de wijnsector.
Klimaat bezorgt wijnboer kopzorgen
2024 is het internationale jaar van de Wijn. Op dit moment vindt in Dijon het 45ste World Congress of Wine plaats. Nochtans waren de voorbije jaren wereldwijd geen goede jaren voor de wijnsector in het algemeen. Extreme klimatologische omstandigheden hadden een enorme impact op de wijngaarden met vooral schimmeldruk tot gevolg. Inflatie duwde bijkomend productie- en distributiekost nog de hoogte in en zorgde ervoor dat consumenten de wijn vaker lieten staan. Geen al te positief verhaal dus, met in 2023 het laagste niveau aan wereldwijde wijnproductie sinds 1961 en een afname in het globale wijnbouwareaal voor het derde jaar op rij. Consumptie daalde in 2023 wereldwijd met bijna 3% tegenover 2022 en in België zelfs met 11%.
Biologische wijn wel in de lift
Over biologische wijnen kunnen we positiever zijn. Zowel areaal als productie én consumptie zijn op wereldvlak aanzienlijk toegenomen en de verwachting is dat dit zal blijven stijgen. Dit zal het biologisch segment binnen de wijnsector strategisch alleen maar belangrijker maken. Daar waar de biologische wijnmarkt nu goed is voor zo'n 10 biljoen euro wereldwijd, verwacht The Grand View Research dat dit bijna zal verdubbelen tegen 2030. Als jaarlijks groeipercentage voorspellen zij momenteel zon 10%. Met name voor witte biowijnen en voor afname bij horeca zien zij nog veel groeipotentieel. Als we het areaal in omschakelingen de stijgende populariteit van biologische wijn bij de consument beschouwen, klinken bovenstaande cijfers niet onaannemelijk, al zit er veel verschil op van regio tot regio.
Terwijl het wereldwijde wijnbouwareaal algemeen afneemt, stijgt het areaal aan biologische wijnbouw. Met circa 550.000 hectare is het biologische wijnbouwareaal wereldwijd goed voor zo'n 8% van het totale wijnbouwareaal (7,2mln hectare in 2023). De groei van dit bio-areaal gebeurde in fases: met een vrij exponentiële start, een dip rond 2011-14 en met een herneming sindsdien van ongeveer 8% per jaar. Van dat globale biologisch wijnbouwareaal neemt Europa bijna 90% voor zijn rekening. Spanje, Frankrijk en Italië alleen al staan voor 79%. Spanje blijft voorlopig nog de grootste in biologisch areaal (volledig omgeschakeld). Volgens Agence Bio haalt Frankrijk Spanje in als we de hoeveelheid areaal in omschakeling erbij tellen.
Net als de globale wijnproductie, die in 2023 met 10% daalde tegenover 2022, daalde in dat jaar ook de globale wijnconsumptie. Maar ook hier zien we voor bio-wijn een stijging. In Frankrijk was in 2021 5% van de geconsumeerde wijnen biologisch. Dit aandeel stijgt stelselmatig, zo blijkt uit een onderzoek van Circana voor BioLinéaires. Intussen drinkt 36% van de Fransen biologische wijn, ruim twee keer zoveel dan in 2015 toen dat nog 17% was. Voor Europa algemeen zit dat percentage op 29% (ten opzichte van 17% in 2015). Ook de Vlaming ontdekt meer en meer de bio-wijnen. Daar waar in 2016 nog slechts 8,3% van de Vlamingen bio'-wijn dronk, was dat vorig jaar (2023) 13,4%.
Klik hier voor het volledige marktbericht.
Bron: BioForum
Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com