Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische appeloogst binnen bij VerKen Bio Deli-Vers

"Als er tekort is, zijn er altijd vragende partijen"

Tholen - Sinds deze week is de volledige appeloogst binnen bij biologisch teler Gerard Kenens. "Over het algemeen zijn de appelen wel wat ruwer dan verleden jaar. Bovendien hebben we zo'n 30 procent minder geplukt dan andere jaren. Toch mogen we over het algemeen niet klagen. Wij hebben ons nog redelijk kunnen weren tegen de vroege hagel en nachtvorst, waar collega's een stuk grotere problemen hebben ervaren", vertelt de teler, die samen met zijn oom het biologisch teeltbedrijf VerKen Bio Deli-Vers uitbaat.

"Ik denk dat het door heel België aanzienlijk minder kilo's zijn", gaat Gerard verder, die qua appels Jonagold, Natyra en Santana teelt. "Maar ook vanuit Nederland horen we verhalen dat het een stuk minder is. Het verschilt eigenlijk heel erg. Sommige telers lijken gespaard en sommigen hebben echt grote gevolgen van de weersomstandigheden gezien. Je ziet ook dat buien vaak zeer plaatselijk waren, waardoor de mate van hagel en vorst flink kon verschillen."

"Helaas is de kwaliteit er ook iets minder door. Zo zie je bij ons over alle percelen wel wat meer verruwing. Ook daar zie je weer veel verschil tussen bedrijven. Het weer heeft echter zeker zijn weerslag gehad op de biologische appels. Het rare is dan weer dat we van de vroege hagelschade eigenlijk vrijwel niets meer zien op de appel. Dat is er bij ons volledig uitgegroeid, dus naast de verruwing denk ik dat we nog een prima kwaliteit appel aan kunnen bieden", legt hij uit.

Goede moment voor Natyra vinden
In de verkoop zijn ze inmiddels gestart met de Jonagold, terwijl de Natyra sinds deze week dus binnen is. "De vraag lijkt er vooralsnog wel te zijn. Ik heb er nu wat minder zicht op, maar we zijn tijdens de pluk aan het sorteren geweest en om op te starten, ging het goed." De biologische appels, die Gerard via BelOrta vermarkt, zijn voornamelijk bestemd voor de binnenlandse markt. "Ik denk dat dit wel goed zal komen. De volumes zijn niet dermate groot dat er ruimte is op de binnenlandse markt. Normaal gesproken hebben andere landen hun eigen productie, maar ook daar zijn, naar verluidt, minder kilo's, dus wie weet komen ze dan ook bij ons terecht. Als er tekort is, zijn er altijd vragende partijen. We zullen de komende maanden moeten afwachten hoe het gaat."

De Natyra wordt nog niet gesorteerd op het bio-bedrijf uit het Vlaamse Loksbergen. "Hiermee zullen we pas in het nieuwe jaar naar vermarkting gaan kijken. Ze zien er goed uit. Ook hier zien we wel regenvlekken door de vele regenval, maar over het algemeen bewaart deze uitstekend. Uiteraard is het altijd wel even kijken wanneer het beste moment is om ze op de markt te brengen. We hebben jaren gehad dat we ze pas in juni verkocht hebben, maar toen kregen we ook niet alle Jonagold verkocht. Daardoor zijn we nu wel aan het kijken naar een andere strategie, want een goede appel moet je op tijd afzetten. Als je dan ook jaarrond Jonagold kunt leveren, moet je de goede Natyra er ook ergens tussenin kunnen plaatsen. Want, pas op, hij bewaart zeer goed, waardoor hij richting verkoop er altijd goed uitziet, maar wij, als teler, zien nog altijd wel wat uitval hoe langer we wachten."

Daarnaast blijft de zoektocht naar de juiste rassen altijd gaande voor het biologisch teeltbedrijf. "Resistente rassen worden gewoon steeds belangrijker. Zo hebben we geïnvesteerd in de Natyra, maar daarnaast gaan we komende winter ook anderhalve hectare van de T-133 variëteit van de familie Wouters aanplanten. Deze is dubbelresistent, waardoor we besloten een perceel Jonagold te rooien en die overgang in te zetten. Het is een groot verschil naar schurftplekken toe, waardoor het gewoon steeds interessanter voor ons wordt en we uiteindelijk meer en meer die omslag willen maken", besluit Gerard.

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen, België
Tel.: +32 474199809