Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Symposium ZLTO

"Samenwerken zonder grenzen"

ZLTO hield op donderdag 17 oktober in Den Bosch een inspirerend symposium met als thema: 'Samenwerken zonder grenzen: de kracht van de interregionale samenwerking'. Bijna honderd bezoekers kwamen samen om te discussiëren over de toekomst van de agrarische sector, met een sterke focus op duurzaamheid en samenwerking.

ZLTO-directeur Kathleen Goense opende het symposium. De eerste spreker was Tessa Avermaete, onderzoeker en bio-econoom aan de Katholieke Universiteit Leuven. Haar presentatie over Europese samenwerking voor een duurzaam voedselsysteem zette de toon voor de dag. Avermaete benadrukte dat de uitdagingen van ons voedselsysteem, zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, vragen om een gezamenlijke aanpak. "Duurzaamheid stopt niet bij de grenzen van een regio", stelt ze.

De onderzoeker pleit voor een integrale benadering waarbij kennis en middelen worden gedeeld tussen verschillende regio's in Europa. Samenwerking maakt het mogelijk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen en duurzame praktijken te implementeren die verder reiken dan de lokale context. "Europa heeft echte doelen nodig. Het is niet zo gek dat boeren af en toe boos zijn. Jonge ondernemers krijgen weinig perspectief. Ze hebben geen zin in overheidsgeweld, maar in een eerlijke prijs en eerlijke maatregelen", benadrukt Avermaete.

Panelgesprekken
In het tweede deel van het symposium vonden er panelgesprekken plaats, waarin beleidsmakers, ZLTO-specialisten en ondernemers met elkaar in gesprek gingen. Gedeputeerde landbouw Marc Oudenhoven nam deel aan een levendige discussie met ondernemers. Deze gesprekken waren cruciaal voor het delen van ervaringen en toonden de noodzaak van samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in de agrarische sector.

"De sfeer op het symposium was positief en hoopvol. Het was een samenkomst van mensen die zich inzetten voor een betere toekomst voor de agrarische sector. Dit werd verder versterkt door het afscheid van ZLTO-medewerker Rob Schrauwen, die na meer dan 25 jaar trouwe dienst met pensioen ging.

Schrauwen kreeg een passend afscheid en de aanwezigen benadrukten zijn waardevolle bijdragen aan de organisatie. Zijn vertrek markeert niet alleen het einde van een tijdperk, maar ook de continuïteit van ZLTO's inzet voor een duurzaam voedselsysteem en interregionale samenwerking.

ZLTO begrijpt als geen ander het belang van interregionale samenwerking en de noodzaak om samen te werken aan een duurzaam voedselsysteem. Dit symposium was niet alleen een gelegenheid om kennis uit te wisselen, maar ook om de onderlinge verbondenheid tussen verschillende regio's te versterken. De boodschap was helder: door samen te werken, kunnen we de uitdagingen van de toekomst het hoofd bieden en een solide basis leggen voor een duurzame agrarische sector."

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: