Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UvaFruit, Oostenrijk:

"Aanzienlijke groei areaal en volume Turkse bio-granaatappelen"

Het seizoen 2023/24 werd gekenmerkt door wisselende resultaten voor de biologische granaatappelteelt in Turkije. "Het aanbod was grotendeels stabiel, hoewel er in bepaalde regio's sterke schommelingen waren als gevolg van het weer. De vraag, vooral op de Oostenrijkse markt, was vrij sterk, omdat het bewustzijn van gezonde en biologische voeding blijft groeien. De afzetperiode bleef grotendeels onveranderd in vergelijking met voorgaande jaren, met een piek in de late herfst", vat Ziya Sizgin, Algemeen Directeur van UvaFruit, gevestigd op de Großgrünmarkt in Wenen, samen.

Het afgelopen seizoen eindigde kort voor de jaarwisseling met goede verkoopresultaten, zegt Sizgin terugkijkend. "Ondanks de inflatie was er geen noemenswaardige terughoudendheid om onze biologische granaatappelen te kopen. Integendeel, we hebben de afzetvolumes weer kunnen verhogen ten opzichte van het voorgaande jaar. Het moet echter ook gezegd worden dat we de prijzen slechts minimaal hebben verhoogd, namelijk met 5 tot 6 %."

De start van het seizoen nadert
De importeur verwacht voor het komende seizoen een lichte stijging van de oogst en een goede kwaliteit van het fruit. "De weersomstandigheden in de belangrijkste teeltgebieden van Turkije waren tot nu toe gunstig, wat ons optimistisch stemt."

Goede prijs-kwaliteitverhouding
Net als in de conventionele sector biedt UVA Fruit het ras Hicaz aan. Sizgin: "We blijven conventionele producten importeren voor standverkoop op de groothandelsmarkt. Beide seizoenen lopen parallel, van ongeveer eind oktober tot februari. De vraag is traditioneel iets hoger met Kerst, wat weer wordt gestimuleerd door geplande acties in de retail." In de groothandel concurreren Turkse granaatappelen rechtstreeks met die uit Egypte en Italië. "De laatstgenoemde oorsprong is niet zo goed vertegenwoordigd op de lokale groothandelsmarkt en Spanje is ook meer een randverschijnsel. Egypte wordt af en toe aangetroffen, hoewel Turkije nu de leider is. Turkije doet het ook vrij goed wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding."

Groei kenmerkt Turkse biologische granaatappelteelt
De biologische granaatappelteelt in Turkije ontwikkelt zich gestaag, merkt Sizgin op. "Het areaal is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en ook de exportvolumes stijgen, omdat de internationale markt zich steeds meer richt op biologisch geteelde producten. Biologische granaatappelen zijn ook een aantrekkelijk product vanuit het oogpunt van de teler, omdat de vrucht niet alleen gezondheidsvoordelen heeft, maar ook goede prijzen oplevert." De belangrijkste teeltgebieden liggen voornamelijk in het zuidwesten en zuidoosten van Turkije, waar het klimaat ideaal is voor de teelt.

Toenemende vraag vanuit de DACH-regio
Het handelsbedrijf uit Wenen is al enkele jaren gespecialiseerd in de import en verkoop van Turkse biologische granaatappelen. De biologische producten worden sinds het seizoen 21/22 ook verkocht in Oostenrijkse supermarkten. "We hebben gemerkt dat biologische granaatappelen nu ook goed aanslaan bij de bekende Oostenrijkse supermarkten. De vraag in de retail blijft toenemen, wat ook te maken heeft met het hierboven genoemde groeiende consumentenbewustzijn voor gezond en biologisch voedsel. Vooral biologische producten maken momenteel een ware hausse door. De vraag stijgt ook gestaag in de Oostenrijkse groothandel en in buurlanden zoals Duitsland en Zwitserland, omdat consumenten steeds meer letten op kwaliteit en oorsprong."

Groeikansen
Door de mooie groei in de categorie biologische granaatappelen is Sizgin erg positief over de toekomst van het product. "Het product heeft ongetwijfeld het potentieel om verder te groeien, aangezien het steeds meer gebruikt wordt, niet alleen als verse vrucht, maar ook in verwerkte vorm, zoals in sappen en als ingrediënt in verschillende producten. Een manier om het product nog beter te presenteren zou zijn om meer aandacht te besteden aan de gezondheidsaspecten en de duurzame teeltmethoden achter het fruit. Daarnaast zouden, naar mijn mening, de verpakking en presentatie op de markten verder geoptimaliseerd kunnen worden om het biologische karakter van granaatappel sterker en duidelijker te benadrukken."

Voor meer informatie:
Ziya Sizgin
UvaFruit Handels GmbH
Laxenburgerstrasse 367/ Top 174
A-1230 Wenen (Großmarkt Inzersdorf)
Tel: +43 1 615 07 47
[email protected]
www.uvafruit.at

Publicatiedatum: