Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opbrengst samenaankoopactie 2024 meer dan verdubbeld

"Biologische bloembollen zijn gewilder dan ooit"

6000 stuks was de optelsom van alle bestellingen die Vledder vergroent dit jaar mocht noteren bij de jaarlijkse samenaankoopactie. "Bloembollen die gewoon puur natuur zijn gekweekt kunnen zich duidelijk verheugen in een toenemende belangstelling", stelt het team van Vledder vergroent.

Stichting Vledder vergroent kon de deelnemers een korting van de kweker doorgeven waardoor de biobollen beduidend minder kosten dan gebruikelijk. De bollen kunnen door de deelnemers aan de actie op woensdag 23 oktober op het huisadres van de stichting worden opgehaald. Bestellingen die niet zijn betaald en ook niet worden afgehaald worden door de stichting op zaterdag 26 oktober verkocht op de biologische markt tussen 10 en 12 uur.

Het is het tweede jaar dat Vledder vergroent de samenaankoop van biologische bollen organiseert. "Dit doen we om aandacht te vragen voor belang van bloeiende bloemen in het hele vroege voorjaar, "licht Elvira de Kraag toe. Zij is amateur-bijenkenner en oprichtster van Vledder vergroent. "Hommels komen in februari, maart uit hun winterslaap en hebben dan zo snel mogelijk voedsel nodig. Ook honingbijen en de eerste wilde bijen in het seizoen zoals de Rosse metselbij zoeken naarstig naar de eerste voedselbronnen. Ze kunnen geholpen worden door in de tuin en openbaar groen te zorgen voor genoeg aanbod aan nectar en stuifmeel. Voorjaarsbloeiende bloembollen die biologisch geteeld zijn, zijn daar ideaal voor."

Liftte de stichting vorig jaar nog mee op een actie van Velt, dit jaar benaderde Elvira rechtstreeks een kweker. "John Huiberts is de grootste biologische bloembollenkweker van Nederland en heeft in 10 jaar tijd bewezen dat het kan, op grote schaal bloembollen kweken zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is niet zozeer de mooie korting maar meer het verhaal van Huiberts, de manier waarop zij hun land bewerken en daarvan kunnen leven, dat mij enorm aanspreekt. Het is mogelijk om zonder bestrijdingsmiddelen bollen te kweken, John en Johanna Huiberts laten zien dat dat kan. En het is voor insecten die wij als tuiniers willen helpen, cruciaal om bollen te planten die vrij zijn van gifstoffen zodat ook de nectar en stuifmeel daarvan gevrijwaard blijven."

Volgend jaar start de samenaankoop biologische bloembollen op zaterdag 17 mei 2025, bij aanvang van de Week van de Biodiversiteit, als onderdeel van een aantal andere activiteiten. Deelnemers hebben dan 6 weken de tijd om hun bestelling te plaatsen. Vledder vergroent streeft ernaar de bloembollen in september uit te leveren.

Voor meer informatie:
Stichting Vledder vergroent
06 19208470
[email protected]
www.vleddervergroent.nl

Publicatiedatum: