Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uitkomsten onderzoek 'zeer opvallend'

Bloembollen residuvrij te telen

De organisatie PAN Nederland, Pesticide Action Network Netherlands, heeft in een steekproef 15 monsters van bloembollen, waarvan de bloemen in het voorjaar als voedselbron voor insecten aantrekkelijk zijn, onderzocht op residuen van bestrijdingsmiddelen. Er werden relatief weinig sporen van bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. Volgens de organisatie kan daaruit worden afgeleid dat het mogelijk is om bloembollen residu-vrij of residu-arm geteeld te telen.

In 2024 zijn in 13 monsters gangbaar geteelde bloembollen gemiddeld 1,7 verschillende soorten van residuen aangetroffen met een gemiddeld gehalte van 0,15 milligram per kilo. In 2021 werd een vergelijkbare steekproef uitgevoerd. Toen vond PAN Nederland op de gangbaar geteelde bloembollen gemiddeld 6,7 verschillende soorten residuen met een gemiddeld gehalte van 0,92 milligram per kilo.

In 2024 zijn de bollen gekocht bij de tuincentra Intratuin, Welkoop en Osdorp. Van de 6 gangbare monsters met de aanduiding dat de bollensoort insecten of bij-vriendelijk is, zijn in drie monsters geen resten van bestrijdingsmiddelen gevonden, in de overige drie 1 tot 2. In de twee biologisch geteelde bloembollen, krokus en blauwe druifjes gekocht bij Intratuin, zijn geen residuen gevonden.

Klik hier voor het volledige rapport

Voor meer informatie:
pan.netherlands@gmail

Publicatiedatum: