Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Tot half november kunnen we kiwibessen leveren"

De oogst van biologische kiwibessen op Hof Ehrenfeld in het district Heilbronn is dit jaar bijzonder goed van start gegaan. "De oogst begon in de laatste week van augustus, ongeveer twee weken eerder dan normaal. Dankzij de ultramoderne irrigatie tegen vorst hebben we de zes tot zeven nachten vorst goed doorstaan, dus we verwachten ongeveer 90 procent verkoopbare producten te hebben. Met vijf tot zes ton is de netto-opbrengst per hectare aanzienlijk hoger dan vorig jaar, toen we door vorstschade en ruwschilligheid ongeveer drie tot vier ton per hectare konden oogsten." De vruchtgrootte en de kleur van zijn Naturland kiwi's zijn ook consistent bevredigend, zegt Managing Director Ingo Ehrenfeld.

Ongeveer 95 procent van zijn oogst vindt zijn weg naar consumenten via (Zuid-)Duitse supermarkten, terwijl een klein deel via zijn eigen boerderijwinkel wordt verkocht. Hij teelt voornamelijk de twee rode rassen Weiki en Ananasnaya, die van het begin tot het einde van het seizoen parallel worden aangeboden. Ehrenfeld: "Dit zijn misschien niet de meest visueel aantrekkelijke rassen, maar hun smaak is zeer overtuigend. Dit betekent dat als je ze eenmaal hebt geprobeerd, je ze waarschijnlijk vaker zult kopen. De rassen lijken erg op elkaar, het enige verschil is dat de Weiki een iets hogere opbrengst heeft en vorstbestendiger is."


Ingo Ehrenfeld teelt al 15 jaar biologische kiwibessen op een areaal van ongeveer tien hectare. Hij teelt ook conventieel hardfruit en groene asperges.

ULO-opslag maakt seizoensverlenging mogelijk
Lokale kiwibessen zijn voornamelijk verkrijgbaar in de beproefde 125g trays, terwijl natuurvoedingswinkels voornamelijk open 350g kartonnen trays verkopen. De concurrentie is echter bijzonder groot, legt Ehrenfeld uit. "Het product heeft zich in de loop der jaren goed gevestigd. Helaas worden tijdens het binnenlandse seizoen ook laaggeprijsde producten uit Italië en Portugal aangeboden. Hoewel dit in andere jaren ook het geval was, lijkt deze prijsconcurrentie heviger te zijn geworden door de inflatie. Daarom kijken we nu ook naar alternatieve verkoopkanalen, zoals abonnementsbedrijven en dergelijke."

De innovatieve fruitproducent hoopt nu vooral op de tweede helft van het seizoen: "Na verschillende pogingen slaan we dit jaar voor het eerst grotere hoeveelheden op in het magazijn van de ULO om het seizoen dienovereenkomstig te verlengen. Normaal gesproken waren we uiterlijk eind oktober uitverkocht, maar ik heb er nu alle vertrouwen in dat we half november kunnen leveren."

Concurrentievervalsing brengt binnenlandse kiwi's in gevaar
Volgens Ehrenfeld is het minimumloon de doorslaggevende factor. "Sinds ons eerste oogstjaar zijn de minimumlonen meer dan verdubbeld. Dit heeft desastreuze gevolgen voor een arbeidsintensief product als de kiwibes. De teelt van hardfruit kan tot op zekere hoogte gemechaniseerd worden, maar bij kiwibessen is dat nauwelijks mogelijk. Het komt erop neer dat 80 procent van de kosten wordt gemaakt voor het oogsten en verwerken van het fruit. Met het oog op de verdere verhoging van het minimumloon betwijfel ik of en in welke vorm dit product in de toekomst nog uit de Duitse teelt beschikbaar zal zijn. We hebben de pijngrens allang overschreden. Naar mijn mening is de enige eerlijke oplossing een gelijke loonsverhoging in alle EU-landen," besluit Ehrenfeld.

Voor meer informatie:
Ingo Ehrenfeld
Bio-Betrieb Ehrenfeld KG
Mittlere Gasse 17
74239 Hardthausen – Kochersteinfeld, Duitsland
Tel.: +49 07139 933146
[email protected]
www.obsthof-ehrenfeld.de

Publicatiedatum: