Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boeren van de toekomst: Åsa Hulbækdal Hauffen

"Ik vind het belangrijk dat ik hier leer hoe ik mét de natuur kan boeren"

De toekomst van biodynamische landbouw ligt in handen van de jonge generatie. Studenten van Warmonderhof, opleiding voor biodynamische landbouw in Dronten, weten dat als geen ander. Op Warmonderhof leren ze alle aspecten van biodynamisch boeren en bedrijfsvoeren, en wonen ze het hele jaar op de boerderij, waardoor theorie direct in praktijk kan worden gebracht. Wat bracht deze jonge mensen ertoe om voor dit vakgebied te kiezen en deze opleiding te volgen? En hoe zien zij hun toekomst en de toekomst van de landbouw voor zich?

In dit artikel het verhaal van de 18-jarige Åsa, vierdejaarsstudent op Warmonderhof. Ze doet de opleiding Bedrijfsleider biologisch-dynamisch bedrijf.

"Ik ben opgegroeid op een gemengde biologisch-dynamische boerderij in Noorwegen. Ik wilde graag naar een biologisch-dynamische landbouwschool, want dat is de manier waarop ik wil boeren. Zo'n school is er in Europa alleen hier, in Dronten. Verbinding is ook een thema voor mij. Voor ons als toekomstige werkers in de landbouw, maar ook voor andere mensen, is het belangrijk dat we verbinding maken, en hóuden, met de aarde en met de dieren; dat we die connectie sterker maken. Dat zal ons helpen bij het oplossen van de klimaatsituatie in de wereld. Ik vind het belangrijk dat ik hier leer hoe ik mét de natuur kan boeren. Dat is toekomstgericht voedsel produceren. Wij leren hier hoe we de band tussen dier en mens kunnen versterken en hoe we de aarde kunnen helpen weer gezond te worden."

En de toekomst?
"Het is nog te vroeg om te weten of ik het bedrijf van mijn vader wil overnemen. Ik wil eerst andere plekken ontdekken. Ik wil reizen, werken op andere boerderijen. En misschien wil ik nog een studie doen. Uiteindelijk wil ik wel terug naar Scandinavië om te boeren. Maar dat moet dan wel een gemengd bedrijf zijn, met teelt en veehouderij. Ik vind het belangrijk dat alles met alles samenwerkt."

Voor meer informatie:
Aeres MBO Dronten Warmonderhof
Wisentweg 10
8251 PC Dronten
088 0205130
[email protected]
www.aereswarmonderhof.nl

Publicatiedatum: