Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kabinet steunt voorstel Europese Commissie voor uitstel ontbossingsverordening

Hoewel het kabinet achter het doel van de ontbossingsverordening staat, is besloten om het voorstel van de Europese Commissie tot uitstel van de invoering te ondersteunen. In Nederland liepen de voorbereidingen voor de uitvoering per 30 december 2024 op schema. Dat schrijft staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris noemt het teleurstellend dat de Europese Commissie pas op 2 oktober aanvullende richtsnoeren en documentatie over de ontbossingsverordening heeft aangeleverd. Een deel van het Nederlands bedrijfsleven heeft afgelopen jaar aanzienlijk geïnvesteerd om te voldoen aan de wetgeving en is volledig voorbereid op inwerkingtreding eind dit jaar. Uitstel betekent voor hen dat er kosten zijn gemaakt en zij hun concurrentievoordeel verliezen.

Uitstel draagt ook niet bij aan de voorspelbaarheid van het Europese besluitvormings- en wetgevingsproces, aldus de staatssecretaris. Het uitstel van de toepassing kan bovendien afbreuk doen aan de rechtszekerheid voor particulieren en bedrijven die erdoor worden geraakt.

Het kabinet meent dat er in dit geval echter verschillende zwaarwegende overwegingen zijn voor uitstel. Door vertraging in het beschikbaar stellen van essentiële richtsnoeren en informatie vanuit de Europese Commissie komt zowel de naleving door bedrijven als de uitvoering en handhaving van de verordening in het geding. Het is verder duidelijk dat andere lidstaten minder ver zijn dan Nederland met de voorbereidingen voor de handhaving van de verordening.

In relaties met derde landen begon bovendien de onduidelijkheid rondom de ontbossingsverordening een mogelijk handelsverstorende factor te vormen. Het uitstel biedt ruimte om de dialoog met het bedrijfsleven en derde landen te versterken.

Het uitstel van de toepassing van de ontbossingsverordening heeft – behalve voor de inwerkingtredingsdatum – geen gevolgen voor de reeds vastgestelde en gepubliceerde Wet uitvoering verordening ontbossingsvrije grondstoffen en producten. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende Algemene maatregel van bestuur tot wijziging van het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit kwaliteit leefomgeving die om advies is voorgelegd aan de Raad van State.

Klik hier voor de Kamerbrief.

Publicatiedatum: