Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Helft aanvragen van dit jaar zit in biologische hoek"

100ste financiering Investeringsfonds Duurzame Landbouw voor Heerlijke Oogst

Tholen - De 100ste financiering vanuit het Investeringsfonds Duurzame Landbouw maakte het voor Joost van den Oetelaar en Mandy van den Boer mogelijk om hun biologische groentebedrijf Heerlijke Oogst te verhuizen naar een nieuwe locatie in Oirschot. Afgelopen vrijdag 11 oktober ontvingen de ondernemers Directeur Generaal Marten van den Berg van het ministerie van LVVN, om deze mijlpaal te vieren. Bij het werkbezoek aan het biologisch vollegrondsgroentebedrijf waren daarnaast gasten aanwezig die hebben meegeholpen aan de financiering van Heerlijke Oogst.

Joost vertelde daarbij onder meer dat voor hen een lening van het Groenfonds met name interessant is omdat je deze de eerste zes jaar niet hoeft af te lossen. Dit maakt het mogelijk om de plannen in een keer uit te voeren.

Mandy van den Boer en Joost van den Oetelaar. Foto: Nationaal Groenfonds

Verdere uitrol na pilot
Rob van Eijck, Investment manager bij Nationaal Groenfonds: "In 2021 zijn we gestart met het Investeringsfonds Duurzame Landbouw, onder de noemer van een pilot, met een fondvermogen van 31 miljoen. Vrij snel zijn we toen al gaan voorbereiden op het structureel inrichten van het fonds, met een aanvulling van 130 miljoen euro. Sinds juni van dit jaar hebben we de beschikking over dit structurele fonds en vragen we meer aandacht hiervoor. Deze bijeenkomst bij Joost en Mandy hoort daar ook bij."

De 31 miljoen uit het pilotfonds is vrijwel volledig uitgezet, geeft hij aan. "De pilot is dus zeer succesvol gebleken. Inmiddels zijn we al een stukje verder, ook met goedgekeurde aanvragen door de commissie. Het is een tweestapsproces. Boeren en tuinders lichten eerst hun omschakelplan toe en na een goedkeuring werkt het Nationaal Groenfonds de financieringsvraag uit."

Veel interesse vanuit bio-sector
Rob vertelt dat het aandeel aanvragen vanuit de biologische sector aanzienlijk toeneemt. "Van de eerste 100 aanvragen zijn er 38 biologisch en dit aantal neemt zichtbaar toe. De aanvragen die vanaf dit jaar binnenkomen, zitten voor meer dan de helft in de biologische hoek. Voor IDL is het minder van belang of het hierbij gaat om al bestaande biologische bedrijven of omschakelaars. IDL kijkt wat er anders gaat worden in de bedrijfsvoering en hoe de boeren en tuinders tot een integrale en structureel duurzamere bedrijfsvoering gaan komen. In welke mate dienen de investeringen de duurzame doelen? Het is een fonds dat heel nadrukkelijk op de doelen en niet op de maatregelen stuurt."

De jonge telers hebben grootse plannen, geeft hij aan. "Joost en Mandy hebben een voormalige melkveehouderij gekocht en zij gaan de opstallen geschikt maken voor de opslag van machines en vooral de groenten en het verwerken en verpakken hiervan. Dat is een aanzienlijke omslag. Op het erf staan nu namelijk een oude melkveestal, oude jongveestal en een oude machineschuur. Eén en ander wordt verbouwd en ze gaan het nodige bijbouwen. Deze aankoop vergde nogal wat investering en door een mix van IDL, de bank en eigen vermogen is deze puzzel gelegd."

Voor meer informatie:
Rob van Eijck
Nationaal Groenfonds
Utrechtseweg 12
3811 NB Amersfoort
088 2539255
06 21398021
[email protected]
www.nationaalgroenfonds.nl