Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rinke Robbers, De Terp Squash Only:

"Pompoen is een dankbaar gewas voor een bio-akkerbouwbedrijf"

Gemak en lokaal zijn twee van de tendensen die sinds enkele jaren het AGF-schap vormgeven. Met de hele herfst lang product van Nederlandse bodem en recentelijk de opening van een snijkeuken toont De Terp Squash Only, de grootste Nederlandse bio-pompoenenteler, dat het begrepen heeft waar de consument naar op zoek is.

"Op jaarbasis zetten we tegen de zeven miljoen kilo pompoenen af en die komen allemaal uit de biologische teelt. Aangezien het om behoorlijk grote volumes gaat, hebben we ons ondertussen volledig gespecialiseerd in pompoenen. Vroeger hadden we ook wat vee in ons biologisch landbouwbedrijf, nu leggen we ons volkomen toe op de pompoenketen, van zaadje tot eindproduct. We doen dat deels met product uit eigen teelt, maar daarnaast ook met pompoenen van andere Nederlandse bio-telers en vanaf januari met import, eerst uit Zuid-Afrika en vervolgens uit Nieuw-Zeeland", vertelt Rinke Robbers.

Halve pompoenen en gesneden blokjes
Als je specialist wilt worden, moet je ook durven pionieren, stelt Rinke. "Nieuwe dingen uitproberen houdt het leuk en spannend. Na de brand van ons complete erf met vier gebouwen in april 2022 zijn we ondertussen weer operationeel in een nieuwbouw in Erichem waarin we ook een snijkeuken hebben ondergebracht. De markt vraagt steeds meer om gemaksproducten. Afgelopen herfst en winter hebben we voor het eerst halve pompoenen en gesneden pompoenblokjes kunnen leveren. Dat is echt wel een andere tak van sport en eigenlijk ook wel een andere afzetmarkt. Iets nieuws dus, en daar storten we ons graag op."

Groenten of fruit verwerken tot gemaksproducten biedt telers of handelaren niet alleen het voordeel van hogere winstmarges voor een product met toegevoegde waarde, maar ook dat de volumes die omwille van cosmetische afwijkingen niet geschikt zijn voor de versmarkt alsnog benut worden. "In het geval van de oranje Hokkaido pompoenen, ook wel Potimarron of Onion Squash genoemd, worden de blokjes pompoen mét schil in de zakjes gestopt. De schil – eigenlijk een dun vliesje – is immers perfect eetbaar en bovendien zeer gezond, omdat het twee unieke carotenoïdepigmenten bevat, namelijk luteïne en zeaxanthine. En het ziet er gewoon ook mooi uit in de zakjes. Aangezien het conveniencesegment nog relatief nieuw is voor ons, moeten we onze weg nog een beetje vinden, maar de verwachtingen zijn wel hoog. In de komende jaren willen we hier heel hard in groeien", aldus Rinke.

De nieuwbouw bij De Terp in Erichem, waarin ook een snijkeuken is ondergebracht

Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland
Zowel voor de gemaksproducten als de hele pompoenen richt De Terp zich op afzet richting retail. "De oranje pompoenen en de flespompoenen zijn de grote producten. Die voeren we jaarrond. In de herfst bieden we ook groene Kabocha, grijze Crown Prince en spaghettipompoenen van Nederlandse teelt aan. Het gros brengen we onder bij andere telers. Met de pompoenen uit Nederland gaan we door tot en met februari, maar vanaf half januari halen we ook al de eerste volumes uit Zuid-Afrika ter aanvulling. In maart komen daar dan de pompoenen uit Nieuw-Zeeland bij, voornamelijk oranje 'winter squashes' (Hokkaido's). Op het zuidelijk halfrond is Nieuw-Zeeland met zijn gematigde klimaat het meest geschikte teeltgebied voor deze soort pompoen. Zuid-Afrika geniet dan weer het voordeel dat het verschillende klimaatzones heeft. Daar halen we ook flespompoenen vandaan, die iets warmer weer nodig hebben om goed af te rijpen."

Alle pompoenen die bij De Terp het pakstation binnenkomen, zijn van biologische teelt. "De afgelopen jaren is er in de teelt behoorlijk wat omschakeling geweest naar bio, terwijl het in het verleden wel eens lastiger is geweest om aan onze hectares te komen. Nu is onze lijst met telers goed gevuld. Het is ook een relatief eenvoudige teelt die perfect past in de vruchtwisseling op een bio-akkerbouwbedrijf. In Nederland worden nagenoeg alle pompoenen biologisch geteeld en in de supermarkten is bijna al het product per definitie bio. De conventionele teelt is grotendeels voor de export bestemd, met name Duitsland en België. In de herfst, tot en met december, vind je in Noordwest-Europa zeker gangbaar product in de schappen, maar na nieuwjaar verdwijnt dat aanbod langzaam en wordt het in de wintermaanden volledig vervangen door bio-pompoenen", legt Rinke uit.

En wat het pionieren betreft – wat Rinke zoveel voldoening schenkt – geeft hij ten slotte nog graag mee dat na een opstartfase vorig jaar met een eerste prototype van een volautomatische oogstmachine deze herfst twee nieuwe concepten klaarstaan voor inzet in de oogst. "Het prototype van vorig jaar hebben we uit elkaar getrokken en we hebben er twee machines van gemaakt met heel wat verbeterpunten. Niet alleen in het pakstation, maar ook op het veld zijn we dus innovatief bezig. We zitten zeker niet stil", aldus Rinke.

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Rinke Robbers
De Terp Squash Only
Lutterveld 2A
4117 GV Erichem
+31 (0)6 22324470
[email protected]
www.deterppompoenen.nl