Op 12 oktober 2024 is tijdens de PAN International Med and Nutrition Conference het handvest 'Gezondheidsorganisaties voor een gezonde voedseltransitie' gepresenteerd. Dit handvest, een initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel (TcV) in samenwerking met het Voedingscentrum, WWF-NL, Physicians' Association for Nutrition Nederland (PAN-NL), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, en tevens ondersteund door het RIVM en Goede Zorg Proef je, benadrukt de noodzaak om te verschuiven naar een eetpatroon met minimaal 60% plantaardige en maximaal 40% dierlijke eiwitten.
Natascha Kooiman, kwartiermaker Eiwittransitie en Voedselomgeving bij Transitiecoalitie Voedsel zei bij de presentatie van het handvest: "Steeds meer gezondheidsorganisaties zetten zich in voor gezondere eetpatronen. Nu is het tijd dat zij daarin ook de eiwittransitie meenemen. Steunen van het handvest en deelnemen aan onze beweging is een laagdrempelige manier om samen stappen te zetten naar zo'n gezond, duurzaam en plantaardig aanbod."
Het handvest is in ontvangst genomen door Ernst Hart, statenlid GroenLinks bij de Provincie Utrecht. "GroenLinks steunt de oproep van het handvest van harte en wil zelfs een stapje verder, namelijk richting 80%-20% plantaardige versus dierlijke eiwitten. De gezonde én duurzame keuze moet de makkelijke keuze worden", zei hij bij deze gelegenheid.
De lancering komt op een moment dat gezondheids- en milieuproblemen urgent zijn. De zorgkosten van ongezonde voeding bedragen jaarlijks meer dan 6 miljard euro, terwijl ongezonde voeding bijdraagt aan 13.000 sterfgevallen per jaar. De verschuiving naar een gezonder dieet, mits medisch verantwoord, kan het risico op hart- en vaatziekten en diabetes met 10-25% verminderen en jaarlijks tot 2 miljard euro besparen op zorgkosten.
Daarnaast biedt de verschuiving naar een plantaardiger dieet aanzienlijke milieuvoordelen. Verminderde consumptie van vlees en zuivel kan de broeikasgasemissies en het landgebruik met minimaal 25% verminderen, wat leidt tot een economische winst van meer dan 8 miljard euro per jaar en tevens de doelstellingen van het Klimaatakkoord ondersteunt.
Met de lancering van dit handvest committeren de ondertekenaars zich aan gezamenlijke actie voor een gezondere en duurzamere voedselomgeving in Nederland. Gezondheidsorganisaties hebben een voorbeeldrol in de Nederlandse maatschappij, en kunnen door een gezamenlijke ambitie te delen en samen te werken belangrijke stappen zetten om Nederland gezonder en duurzamer te laten consumeren.