Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Initiatief Udea blijkt voor herhaling vatbaar

Vierde editie van 'Kijkje in de keten' voert langs FZ Organic Food, Weerribben Zuivel en EKO-boerderij De Eerste

Op woensdag 2 oktober namen ruim 40 klanten uit heel Nederland deel aan de vierde en laatste editie van 'Kijkje in de keten', georganiseerd door Udea. Amber Jacobs, Category Manager bij Udea: "Door een bezoek te brengen aan drie verschillende leveranciers kregen ze een uniek 'kijkje in de keten'. De gezellige sfeer en de interessante gesprekken maakten het tot een inspirerende ervaring. Dit jaar hebben we vier geslaagde edities van Kijkje in de Keten georganiseerd. Door het enthousiasme van zowel de winkeliers als leveranciers zullen we volgend jaar weer verschillende edities van Kijkje in de Keten organiseren. Ik heb al diverse verzoeken ontvangen om bij leveranciers een kijkje te nemen en zijn leuke programma's aan het samenstellen. Meer informatie hierover volgt begin 2025!"

FZ Organic Food - "De eerste keer zat de chips zelfs op het plafond"
De dag begon met een leerzame en interactieve rondleiding door het bedrijf van FZ Organic Food. "We kregen een exclusief kijkje achter de schermen van de productie van hun populaire merken Yakso en Trafo. We hebben gezien hoe de Atjar Tjampoer zelf gemaakt werd in grote kookketels en de chips productie van aardappel tot eindproduct. Folmer en Bjorn gaven aan dat ze in de beginfase geen ervaring hadden in het maken van chips. Nu leveren ze hun producten door heel Europa." Bjorn: "De eerste keer zat de chips overal, zelfs op het plafond. Dankzij rigoureus testen is het gelukt om de smaak van de Trafo chips tot in de perfectie te brengen. De aardappel moest aan specifieke waardes voldoen, zoals het suikergehalte, om chips van topkwaliteit te kunnen garanderen. De aardappelen komen allemaal lokaal uit de Flevopolder."

Er is ook stilgestaan bij de langdurige samenwerking die is aangegaan tussen Udea en FZ Organic Food. In de praktijk moeten telers veel verschillende aardappelrassen proberen om de kwaliteit van de aardappel hoog te houden. Met Udea wordt er geïnvesteerd in langdurige samenwerkingen zodat telers de investeringen in nieuwe aardappelrassen kunnen maken en terugverdienen. Zodat de aardappels beter bestand zijn tegen schimmels en er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De telers ondernemen hierdoor minder in onzekerheid en het zorgt voor een korte en transparante keten. Afsluitend kreeg iedereen nog een goodiebag mee met hierin een selectie producten van Yakso en Trafo.

Bjorn Andringa: "We geven graag een kijkje in onze keuken en zijn heel blij met dit bezoek. Op open en eerlijke wijze laten we zien zoals het echt is. Hierdoor gaan de producten van Trafo en Yakso meer leven en krijgen ze hopelijk nog meer waarde bij de klanten van Udea."

Weerribben Zuivel - "Het waardevolst van alles wat we kunnen doen"
Aan de rand van het natuurgebied De Weerribben werden we bij de Weerribben Zuivel ontvangen door Klaas de Lange met een heerlijke lunch. De lunch bestond uit producten waarin de Weerribben melk is verwerkt. Tijdens de presentatie is er een dialoog tot stand gekomen en heeft Klaas de Lange alle vragen rondom zijn boerderij, productieruimte en koeien beantwoord. Er volgde een uitgebreide rondleiding door zowel de productieruimte als de stal waarbij we meegenomen werden in de dagelijkse gang van zaken op de boerderij.

Klaas de Lange: "Een bezoek als vandaag is voor ons het waardevolst van alles wat we kunnen doen. Jullie als bezoeker staan in contact met de eindgebruiker en door ons mooie bedrijf nu met eigen ogen te hebben gezien kan die boodschap naar de eindconsument het beste worden gebracht."

EKO-boerderij De Eerste - "Fijn om te horen waar de afnemers tegenaan lopen"
Als laatste gingen we naar EKO-boerderij De Eerste van Gerrit Marsman. Een prachtig gemengd biologisch bedrijf aan de grens van de Noordoostpolder. Ze werken geheel zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, zonder gentech, maar mét oog voor de mens, de dieren en de natuur. Het grootste gedeelte van de oogst leveren ze aan Udea. Vanuit de visie op landbouw, werken ze met teeltplannen die afgestemd worden op zowel de veehouderij als de tuinbouw. Op het land staat achtereenvolgens drie jaar gras-klaver, één jaar kolen, één jaar sla, prei, pastinaak, wortel en één jaar aardappelen. Na het jaar aardappelen herhaalt de cyclus zich weer van voor af aan met drie jaar grasklaver. Op dit moment telen ze op 30 hectare verschillende soorten sla, venkel, knolselderij, andijvie, bloemkool, broccoli, romanesco, spitskool, rode kool, witte kool, prei, winterpeen, pastinaak, boerenkool, spinazie en diverse rassen aardappelen. Daarnaast telen ze op kleine schaal komkommers, aubergines, raapstelen, sperziebonen, snijbieten, paksoi, groenselderij, pepers en diverse kruiden. De dag is afgesloten met een diner vanuit onze Marqt Keuken met een rode linzensoep met kokos en zalm. Nasi kipsaté met kroepoek van Yakso en een panna cotta gemaakt van de zuivel van Weerribben Zuivel.

Gerrit Marsman: "Het is fijn dat ik kan laten zien hoe ik als teler werk, waar ik doorgaans tegenaan loop en voor welke keuzes ik sta. Maar het is ook fijn te horen waar de afnemers van Udea tegenaan lopen zodat ik nog beter snap wat er gevraagd wordt. Door het dialoog aan te gaan krijgen we samen de mooiste producten in het aanbod."

Voor meer informatie:
Udea
Kempkens 1000
5465 PR Veghel
0413 256700
[email protected]
www.udea.nl

Publicatiedatum: