Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarde-Ring voor Piet Glas, Angela Rijnen (Eikemaheert), Lisette de Lange (boerderij Zuylestein) en Kees Sijbenga

Meerdere biologische boeren zijn de afgelopen week beloond voor hun inspanningen om de band tussen voedsel, landbouw en de samenleving te versterken. Zij ontvingen als teken voor waardering een 'Waarde-ring'. Dit initiatief is mede afkomstig van de landelijke organisatie achter De Week van Ons Eten.

Groningen
Tijdens het Voedselsymposium in het Forum op 7 oktober reikte Henk Emmers (gedeputeerde provincie Groningen voor landbouw, natuur en economie) voor het tweede jaar drie Waarde-Ringen uit. Piet Glas en Angela Rijnen van biologisch akkerbouwbedrijf de Eikemaheert vielen in de categorie landbouw/visserij in de prijzen.

De provincie meldt: 'Piet Glas en Angela Rijnen van de Eikemaheert zijn ondernemende boeren die zich blijven ontwikkelen. Van een gangbaar akkerbouwbedrijf naar biologisch, met de teelt van appels, biologische vleeskippen en een speciaal soort erwt: 'het wonder van Scheemda', dat zelfs aftrek vindt in de Randstad. Zij verdienen deze Waarde-ring voor de heel eigen en aansprekende wijze waarop zij vertellen over het leven op de boerderij en hun bedrijf. Daarnaast ondersteunen zij de volgende generatie boeren door tuinders de mogelijkheid te geven een tuinderij te starten op het boerenerf van de Eikemaheert.

Angela geeft in deze video aan dat ze blij zijn dat ze gezien worden.

Foto links: Angela Rijnen en Piet Glas tonen de Waarde-Ring, still uit filmpje gemaakt door Jos Meijers (winnaar van vorig jaar). Rechts Lisette de Lange met Gedeputeerde Klimaat Has Bakker (foto: Provincie Utrecht).

Utrecht
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Het Lokaal in Amersfoort heeft Lisette de Lange van Biologische geitenboerderij Zuylestein op donderdag 10 oktober de Waarde-Ring van de provincie Utrecht ontvangen. Het was voor de tweede keer dat de Waarde-Ring in de provincie wordt uitgereikt. De drie ontvangers zetten zich ieder op hun eigen manier in om het Utrechtse voedselsysteem gezonder, lokaler en duurzamer te maken in een van de volgende categorieën:

  • Educatieheld(in) – De leukste educatieboer, schooldirecteur of juf die met veel passie bezig is met voedselbewustwording bij de volgende generatie
  • Culinaire Verbinders – prijs voor een duo: de chef en de boer/tuinder/visser/agrariër/teler die met culinaire ervaringen verbinding legt tussen de burger en voedsel.
  • Creatieve voedselondernemer - De ondernemer die zich sterk inzet voor boer-burger verbinding, voor de gemeenschap opbouwen en de volgende generatie hoop biedt.

Lisette won in de laatste categorie. Daarover meldt de provincie het volgende: 'Lisette heeft een biologisch geitenbedrijf neergezet met een grote passie voor geiten en de korte keten. Met de bouw van een nieuwe stal heeft ze een unieke vergaderruimte als skybox gerealiseerd, zodat bezoekers de stal van binnen kunnen beleven. Ook is ze een zelfbedieningswinkel begonnen, hierin verkoopt ze allerlei producten met een uniek verhaal. Denk aan zeep van geitenmelk die goed is voor huidproblemen en bokkenvlees van mannelijke geitjes die anders weinig waarde hadden. Daarnaast is ze actief op social media en bestuurslid van de lokale afdeling Kromme Rijn en Heuvelrug van LTO.'

Drenthe
In Drenthe heeft gedeputeerde Willemien Meeuwissen op zaterdag 12 oktober drie Waarde-Ringen uitgereikt. Dit jaar viel onder meer bd-landbouwer Kees Sijbenga in de prijzen. Drenthe reikte dit jaar voor de derde keer de 'Waarde-Ring' uit. Over Kees meldt de provincie het volgende: 'Kees Sijbenga heeft een gemengd biologisch-dynamisch landbouwbedrijf met akkerbouw en pluimveehouderij. Hij is één van de pioniers op het gebied van boekweitteelt in Drenthe. "We kiezen niet altijd de makkelijke weg", vertelt hij bij de uitreiking. "Maar er moeten ook ondernemers zijn die eens iets heel anders doen en gaan experimenteren. Mengteelt en strokenteelt bijvoorbeeld. Het was even zoeken, maar het blijkt nu een eenvoudige manier om al snel de biodiversiteit te verbeteren."

Voor meer informatie:
Piet Glas & Angela Rijnen
Eikemaheert
Stedumerweg 28
9919 TE Loppersum
0596 551214
[email protected]
www.eikemaheert.nl

Lisette de Lange
Melkgeitenhouderij Zuylestein
Rijksstraatweg 1
3956 CH Leersum
06 20207170
[email protected]
www.melkgeitenhouderijzuylestein.nl

Kees Sijbenga
Dennenhoeve
Beilerweg 26
9414 TK Hooghalen
0593-592307
06 54912042
[email protected]
www.sijbenga.nl