Heb jij een boerenbedrijf en wil je de bodem-gewasrelatie centraal stellen in je bedrijfsvoering? Kom naar de Themadag Duurzaam bodembeheer op 22 november op Warmonderhof in Dronten en leer van bodemkundige en kringloopexpert Ruud Hendriks.
Het wordt een inspirerende dag vol kennis en praktijkvoorbeelden over bodemstructuur, bewortelingsintensiteit, waterberging en mechanisatie, niet kerende grondbewerking, organische stof en koolstofopslag.
De themadag is een brede oriëntatie op de aspecten die samen tot duurzaam bodembeheer leiden. Bodembeheer en klimaatrobuustheid staan hoog op de landbouwagenda's. Koolstofopslag in de bodem wordt vanuit CO2 gestimuleerd, maar voor de boer is met name de bodemverbetering die ermee gepaard gaat interessant. De cursus belicht de rol van organische stof en koolstof in bodemgezondheid en hun impact op CO2-vastlegging en financiën.
Veranderende mechanisatie
Verder zal de verschuiving naar lichtere mechanisatie en technieken zoals Niet Kerende Grondbewerking en hun bijdrage aan een gezondere bodem besproken worden. Daarnaast worden diverse toevoegmiddelen en meststoffen behandeld, met een focus op biologische en duurzame oplossingen.
Andersoortige bemesting
Tot slot wordt ingegaan op de uitdagingen en mogelijkheden in toekomstige bemesting, inclusief de rol van reststromen en humane mest en hun voor- en nadelen. De themadag duurzaam bodembeheer is een brede oriëntatie voor boeren die zicht willen op de ontwikkelingen in de landbouw in relatie tot maatregelen op het eigen bedrijf.
Over de trainer
De training wordt verzorgd door Ruud Hendriks. Hij is practor kringlooplandbouw namens Aeres MBO en werkt als docent bodemvruchtbaarheid op Aeres MBO Dronten Warmonderhof.
Praktisch
De Themadag duurzaam bodembeheer duurt een hele dag en wordt gehouden op vrijdag 22 november van 09:30 tot 17:00 uur. De locatie is de Hofzaal op Warmonderhof, aan de Wisentweg 12 te Dronten. De kosten bedragen 165 euro.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Foto: © Wanida Prapan | Dreamstime.com