Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Onafwendbare schade"

Wetenschappers waarschuwen voor overmoed in klimaatoverschrijding

De inspanningen om de wereldwijde emissies te verminderen zijn nog steeds niet voldoende om de temperatuurdoelstellingen van de 'Paris Agreement' te bereiken. De aarde warmt zo snel op dat het overschrijden van de kritieke grens van 1,5 graden opwarming volgens expert onvermijdelijk lijkt. Dit tijdelijk overschrijden zal hoe dan ook leiden tot klimaatschade, zo waarschuwen dertig wetenschappers in een recente publicatie in het prestigieuze tijdschrift Nature.

Deze groep onderzoekers heeft zich gebogen over situaties waarin de temperatuurstijging op onze planeet de kritische grens van 1,5 graden Celsius overstijgt, een fenomeen bekend als 'overshoot'. Ze onderzochten tevens de gevolgen van een mogelijke omkering van deze opwarming, waardoor de globale temperatuur op lange termijn weer zou dalen. De bevindingen zijn somber. Zelfs indien de mensheid erin slaagt de zelf veroorzaakte opwarming te verminderen door diverse maatregelen, zal de schade aan het klimaat onafwendbaar zijn.

Voorbeelden hiervan zijn de stijging van de zeespiegel en het smelten van de poolkappen, processen die geleidelijk doorgaan en verstrekkende gevolgen hebben. Dergelijke veranderingen zijn moeilijk omkeerbaar. De wetenschappers benadrukken dat het doel om de opwarming tot 1,5 graden Celsius te beperken, steeds moeilijker haalbaar lijkt. Ze wijzen op de ingrijpende gevolgen voor menselijke levens, ecosystemen en economieën wereldwijd.

Klik hier voor het artikel van Nature.

Publicatiedatum: