Meer dan honderdduizend ondertekenaars willen minder stikstofuitstoot en een omslag naar ecologische landbouw. Dinsdag 8 oktober bood Greenpeace-directeur Andy Palmen een petitie van deze strekking aan, aan leden van de Kamercommissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Bij de overhandiging werd symbolisch een kratje biologische groente en fruit meegenomen en uitgedeeld aan leden. Als de stikstofuitstoot niet uiterlijk eind 2025 drastisch omlaag gaat, raken natuursoorten als veengebieden, oude eikenbossen en zandverstuivingen mogelijk onherstelbaar beschadigd of kunnen zelfs verdwijnen. Greenpeace startte daarom een rechtszaak, waarvan de zitting gepland staat op 12 november bij de rechtbank in Den Haag.
De petitie werd samen met een visie op de toekomst van landbouw door Greenpeace-directeur Andy Palmen en drie vertegenwoordigers van Groene Boeren overhandigd in Den Haag aan de Kamercommissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. In het midden Piet van IJzendoorn (met het kratje biologische groente en fruit). © Marten van Dijl/Greenpeace
De petitie werd aangeboden samen met Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter, Sanne Smeets van Caring Farmers en Piet van IJzendoorn van de federatie van Agro-ecologische boeren, die gezamenlijk duizenden 'groene boeren' vertegenwoordigen.
Andy Palmen, directeur Greenpeace: "Meer dan honderdduizend bezorgde mensen tekenden voor een rechtvaardige omslag naar ecologische landbouw. Een vorm van landbouw die werkt binnen de grenzen van natuur en klimaat. We zijn blij met deze steun en die is ook hard nodig, want wie aan landbouw denkt, denkt nu aan de natuur- en stikstofcrisis, aan slechte waterkwaliteit en aan boeren in onzekerheid. We hebben op korte termijn dappere en ingrijpende keuzes nodig en een overheid die nu aan de slag gaat met het beschermen van de natuur en die boeren helpt bij deze omslag."
Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter en mede-initiatiefnemer van het Groenboerenplan: "Het huidige landbouwsysteem is in alle opzichten uitgeput. Wij kunnen in ons dichtbevolkte land de gezonde 'voorbeeldstadstuin' van de wereld worden. Waar voedselproductie, wonen, natuur, recreatie, zorg en behoud van natuurlijke hulpbronnen samenkomen."
Toekomstvisie
De petitie komt met een begeleidende toekomstvisie voor een omslag naar ecologische landbouw, gebaseerd op onder andere wetenschappelijke bronnen, publieke analyses en ervaringen van boeren uit de praktijk.
Dagvaarding
Greenpeace startte een rechtszaak en eist in de dagvaarding dat de overheid de stikstofneerslag op de meest kwetsbare natuur snel en drastisch naar beneden brengt (onder de kritische depositiewaarde), uiterlijk voor de door ecologen vastgestelde deadlines van 2025 en 2030.