Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Er is een transitieperspectief voor kringlooplandbouw nodig"

Binnen het project 'Kennis voor verdienvermogen: Cash naar de kringloop' hebben HAS green academy, hogeschool Inholland, hogeschool Van Hall Larestein, Aeres hogeschool, Hogeschool Windesheim en Hanzehogeschool Groningen, samen met een groot netwerk van praktijkpartners gezocht naar economische kansen die kringlooplandbouw voor boeren en tuinders bieden. Hun bevindingen hebben ze samengevat in een eindrapport.

Volgens de opstellers van het rapport schiet het verdienvermogen voor kringlooplandbouw momenteel nog te kort. Zij zien een aantal belangrijke barrières, maar tevens ook kansen die als basis kunnen dienen voor een transitieagenda. Het is bijvoorbeeld nog onvoldoende duidelijk welke ondernemerschapscompetenties boeren en tuinders exact nodig hebben om succesvol te zijn met kringlooplandbouw.

Verder moet er samen met burgers, boeren, ketenpartijen, overheden, milieuorganisaties een transitieperspectief voor kringlooplandbouw ontwikkeld worden. Niet alleen in termen van een reeks opgaven, maar ook ten aanzien van het type landbouw wenselijk wordt geacht en hoe het landelijk gebied er uit moet komen te zien. Daar kunnen duurzaamheidsprestaties en beloningsvormen aan gekoppeld worden.

Het moet ook duidelijk zijn welk deel van de transitieopgave collectief is, omdat dit deel dan ook een collectieve benadering verdiend. Boeren en tuinders worden geconfronteerd met omschakelingskosten. Het blijkt dat bankiers en ketenpartijen het collectieve aspect van transitie naar kringlooplandbouw herkennen. Daarmee lijken er ook mogelijkheden om met ketenpartijen en dienstverleners gezamenlijk nader te onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen aan een transitie richting kringlooplandbouw.

Lees hier het volledige rapport 'Kennis voor verdienvermogen: Cash naar de kringloop'

Bron: Greenport Noord-Holland Noord

Publicatiedatum: