Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal Italiaanse bio appelen +5%

Biologische appelen maken momenteel 5 tot 10% uit van de totale markt in Italië. Dit aandeel is vrij stabiel, maar het teeltgebied groeit. In 2023 bereikte het areaal voor biologische appelen in Italië ongeveer 9.000 hectare, een toename van 5% ten opzichte van 2022. Ook de oogst van biologische appelen in Italië neemt toe: in 2023 werd meer dan 200.000 ton geproduceerd, vooral in de regio's Trentino-Alto Adige, Veneto en Emilia-Romagna, waar biologische teelt veel voorkomt. De groei van de internationale vraag is cruciaal voor de uitbreiding van de biologische appelmarkt in Italië.

Volgens gegevens van Nomisma zal de export van Italiaanse biologische appelen in 2023 met 10% stijgen, met name dankzij sterke prestaties in Duitsland en Frankrijk. De markt in de Benelux, waar het It's Bio-project zich op richt, ziet ook een sterke groei in de vraag naar biologische appelen. Naar verwachting zal deze markt blijven groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van meer dan 10% tot 2027 (Bron: IFOAM Organics Europe). In Griekenland groeit de vraag naar biologische producten langzamer en is deze voornamelijk geconcentreerd in grote stedelijke centra, maar de vooruitzichten blijven positief (Bron: IFOAM).

De analyse van het profiel van de Italiaanse consumenten van biologische appelen benadrukt de bijzondere aandacht voor gezondheid, milieuduurzaamheid en voedselkwaliteit. De belangrijkste consumenten zijn gezinnen, vooral met kleine kinderen, uit een middelhoge sociaaleconomische klasse die bereid zijn een hogere prijs te betalen voor gecertificeerde kwaliteitsproducten. Vandaag de dag worden de uitdagingen van biologisch appelen vertegenwoordigd door steeds milieuvriendelijkere en duurzamere teeltmethoden, maar ook door een rassenkeuze die traditie combineert met innovatie, zoals in het geval van de variëteiten Gala en Candine.

De Gala appel is erg populair vanwege zijn zoete smaak en knapperigheid, en het aantal verkochte appels blijft elk jaar groeien. Naast deze bekende variëteit is er nu ook de Candine appel, een nieuwe soort die lekker smaakt en lang houdbaar is, en daarbij ook duurzaam is. Candine past perfect in het It's Bio project, dat de kwaliteit van Italiaanse biologische teelt en milieuvriendelijkheid promoot door het gebruik van milieuvriendelijke landbouwtechnieken te stimuleren.

Voor meer informatie:
It's Bio
Tel: +39 0547 317780
[email protected]
www.itsbio.it

Publicatiedatum: