De koffiemarkt staat enorm onder druk. Koffieboeren hebben te maken met de effecten van klimaatverandering en krijgen – ondanks de hoge koffieprijzen – te weinig betaald voor hun producten. Dit terwijl ze de belangrijkste schakel in de koffiesector zijn. Dat moet anders, vindt Fairtrade Nederland. Een leefbaar inkomen voor de boer moet de norm worden en daarom lanceert de organisatie het Fairtrade Living Income Leader programma. "Langere contracten met hogere prijsafspraken kunnen de boeren concreet helpen. Maar deze veranderingen vragen lef van de koffieleveranciers. Gelukkig zijn er bedrijven die lef tonen en dit risico durven te nemen", zo meldt Fairtrade Nederland.
Op dinsdag 8 oktober lanceerde Fairtrade het Fairtrade Living Income Leader programma waarmee koffieproducten onder de aandacht worden gebracht, die voldoen aan vergaande criteria, zoals het betalen van de Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP). Het programma is ontwikkeld in samenwerking met koffieleverancier Pure Africa. Met dit programma wil Fairtrade koffiebedrijven motiveren om die extra stap te zetten én aanbestedende partijen stimuleren om voor deze koffieproducten te kiezen.
Een extra stap naar een leefbaar inkomen
Bedrijven die Fairtrade gecertificeerd zijn, moeten zich houden aan regels waar de koffieboer beter van wordt én die het milieu beschermen. Eén van die regels is het betalen van een minimumprijs én een niet-onderhandelbare premie aan de boerencoöperatie. En dat is al een hele belangrijke stap! Maar Fairtrade berekent ook een hogere prijs, waarvan de wens is dat de markt die betaalt, namelijk de Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP). Dit is de prijs die een boer voor alle koffie moet krijgen om fatsoenlijk van te kunnen leven én te kunnen investeren in duurzaamheid.
Yme Quispel, Business Development Manager bij Fairtrade Nederland: "Met het Fairtrade Living Income Leader programma brengen wij die koffieproducten onder de aandacht waar deze hogere prijs voor is betaald. Het betalen van de LIRP is een vrijwillige extra stap die een koffiebedrijf kan zetten. Met het programma proberen wij de koffie-industrie te motiveren om de LIRP te betalen, transparante ketens te bouwen én lokale ondersteuning mogelijk te maken."
Het programma biedt meer zichtbaarheid en erkenning voor koffieproducten die voldoen aan de vergaande criteria en maakt het eenvoudiger om zich te kunnen onderscheiden in aanbestedingen. Het Fairtrade Living Income Leader programma start met koffie in de out-of-home markt.
Meer impact door samenwerking
Bij de ontwikkeling van het programma zijn de kennis en ervaring bij Fairtrade over leefbaar inkomen gecombineerd met de drive van Pure Africa om een belangrijke bijdrage te leveren aan een beter inkomen voor koffieboeren.
Ando Tuininga, samen met Justus Bijlsma oprichter & eigenaar van Pure Africa: "Wij vinden dat elke kop koffie moet bijdragen aan een leefbaar inkomen voor de koffieboer. Daarom hebben wij Fairtrade geholpen met de ontwikkeling van dit programma. Leefbaar inkomen staat bij onze bedrijfsvoering centraal en wij pakken graag de voortrekkersrol. Het is mooi dat iedere koffieleverancier aan het programma mee kan doen. Met dit programma is het nu duidelijk wat we boeren moeten betalen en is er geen reden meer om niet die hogere prijs te betalen."
Pure Africa's Allemansvriend & Peeze's Bean Impact eerste Leader producten
Pure Africa heeft als eerste product de Allemansvriend ondergebracht in het programma. Binnenkort volgt ook hun Waaghals koffie. Daarnaast is de Bean Impact koffie van de Arnhemse koffiebranderij Peeze een Fairtrade Living Income Leader product. Ook Peeze neemt een voortrekkersrol en laat zien dat het anders kan in de sector door het betalen van de Leefbaar Inkomen Referentieprijs.
Rik van Paassen, Impact Manager bij Peeze: "Bij Peeze geloven we dat een leefbaar inkomen voor koffieboeren essentieel is om de koffiesector toekomstbestendig te krijgen. Daarnaast is een leefbaar inkomen een fundamenteel mensenrecht en dus eigenlijk niet meer dan normaal. Bij Peeze betalen wij onze boeren al structureel meer dan de wereldmarktprijs, dus we zijn trots om te zien dat deze prijzen de boeren nu ook aantoonbaar op weg helpen naar een leefbaar inkomen."
Beide Leader producten voldoen aan de vergaande criteria van het programma. Om als bedrijf aan te tonen dat er wordt voldaan aan deze criteria, moet dit onafhankelijk worden gecontroleerd, door de eigen accountant of Flocert, de organisatie die de audits voor Fairtrade doet.
Yme Quispel, Fairtrade Nederland: "Wij roepen koffiebedrijven op om hun producten aan te melden voor het programma! Tegelijkertijd is het minstens net zo belangrijk dat deze koffie afgenomen wordt door de hele out-of-home markt zoals kantoren, musea en pretparken. Alleen samen kunnen we leefbaar inkomen de norm maken!"