Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Officieel startsein voor voedselbos én duurzaam akkerlandschap

Land van Ons, Aardpeer/Samen voor grond kopen 13 hectare landbouwgrond van provincie Gelderland

Land van Ons, Aardpeer/Samen voor Grond kochten in een unieke samenwerking 13 hectare landbouwgrond van provincie Gelderland in landschapspark Lingezegen. (Arnhem/Elst) De provincie Gelderland koos voor het plan van de Jonge Voedselbosboeren: Katja Zweerus, Simon Verboom, Sacha Brons en Wytze Walstra. Land van Ons, Aardpeer/Samen voor Grond en de Jonge Voedselbosboeren ondertekenden op 6 oktober feestelijk de pachtovereenkomst. Nu kan het plan definitief van start gaan.

Philippe Terheggen voorzitter Land van Ons: "Onze missie is de biodiversiteit te vergroten, herstel van het landschap en het stimuleren van duurzame landbouw. De visie van de Jonge Voedselbosboeren sluit hier naadloos op aan. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en is een inspirerend voorbeeld."

Unieke samenwerking tussen burgerinitiatieven
Landbouwgrond in Nederland is duur. Voor veel boeren, zeker jonge boeren is de grondprijs een obstakel om in te stappen. Het is ook een obstakel voor extensiveren. De afgelopen jaren ontstonden steeds meer initiatieven van burgers om zelf grond te kopen. Om de landbouwtransitie te versnellen, biodiversiteit te herstellen en meer mensen bij voedselproductie te betrekken. Land van Ons en Aardpeer zijn hier voorbeelden van. Nog niet eerder trokken twee burgercoöperaties met elkaar op om een grondaankoop te realiseren. Door de krachten te bundelen, realiseren de organisaties nu dit project.

"Bij Aardpeer is samenwerking een sleutel voor verandering, al vanaf onze oprichting gaan we immers Samen voor Grond! We zijn daarom ook enorm trots om hierin samen met Land van Ons op te trekken", aldus Danielle de Nie, medeoprichter Aardpeer/Samen voor Grond.

Voedselbos én duurzame landbouw
De Provincie Gelderland bood 13 hectare grond bij openbare inschrijving aan. De Vier Jonge Voedselbosboeren dienden een plan in, samen met Aardpeer. Uit meerdere inschrijvingen werd hun plan gekozen. Een voorwaarde voor de verkoop was dat de helft van het perceel open landschap blijft. Op het aangekochte perceel komt nu een gevarieerd landschap: voedselbos afgewisseld met natuurvriendelijke akkers. De Jonge Voedselbosboeren zijn de eerste pachters. Land van Ons voert momenteel gesprekken voor de pacht het resterende deel van het perceel.

Land van Ons
Land van Ons is een burgercoöperatie. Iedereen kan deelnemer worden en grond kopen. Met het ingelegde kapitaal koopt de coöperatie grond en verpacht dit aan een boer. Op de landbouwgrond wordt gestopt met zaken als mestinjecties en pesticiden. Samen met deelnemers wordt de bodem geanalyseerd en wordt een herstelplan gemaakt. Hoe kan op deze plek de biodiversiteit weer toenemen, het landschap worden hersteld en duurzame landbouw worden gerealiseerd. Dit perceelplan wordt door een perceelteam en de pachter gemaakt. Vervolgens start de herinrichting van het stuk land. Vrijwilligers en het perceelteam blijven hierbij betrokken.

Aardpeer, Samen voor Grond
Aardpeer, Samen voor Grond is een initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Stichting Wij.land, Stichting Herenboeren NL en Triodos Regenerative Money Centre. De maatschappelijke coalitie geeft obligaties uit, voor de aankoop van grond dat in pacht wordt gegeven aan natuurvriendelijke boeren. Daarmee is nu ruim 11 miljoen euro opgehaald. Aardpeer verbindt boeren en burgers en brengt bodem en biodiversiteit in balans. Iedereen die wil bijdragen aan een betere bodem, gezond voedsel, meer soortenrijkdom en die wil helpen om dat voor de komende generaties zo te houden, kan zich bij Aardpeer aansluiten.

Voor meer informatie:
Land van Ons
[email protected]
www.landvanons.nl

Aardpeer
[email protected]
www.aardpeer.nl

De jonge voedselbosboeren
[email protected]
www.dejongevoedselbosboeren.nl

Publicatiedatum: