Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Doelstelling 2030 raakt uit beeld

Wereldwijd 6,37 miljoen hectare bos vernietigd

Vorig jaar is wereldwijd 6,37 miljoen hectare bos verloren gegaan. Dat is weliswaar 0,3 miljoen hectare minder dan in 2022, maar te weinig om op het spoor voor de doelstelling van nul ontbossing in 2030 te blijven. Dat zegt een coalitie van nationale overheden, milieuorganisatie en inheemse volken in het rapport over 2023, waaronder het Wereld Natuur Fonds.

Het rapport van de Forest Declaration Assessment 2024, 'Forests under fire: Tracking progress on 2030 forest goals', werd vandaag uitgebracht in aanloop naar de aankomende Convention on Biodiversity COP16-bijeenkomsten in Cali (Colombia), later deze maand. Het rapport onthult cruciale inzichten in de voortgang op het gebied van het stoppen en omkeren van ontbossing en bosdegradatie - essentiële doelen voor het behoud van biodiversiteit en klimaatstabiliteit.

© Petrichor Thme | Dreamstime.com

In 2023 bereikte de ontbossing 6,37 miljoen hectare, waardoor de wereld 45% achterloopt op de benodigde traject om ontbossing tegen het einde van het decennium te stoppen. De tarieven van bosdegradatie lagen 20% achter op schema in tropische vochtige bossen, terwijl 62,6 miljoen hectare bos wereldwijd van een hogere naar een lagere ecologische integriteitsklasse viel. En hoewel herstel wereldwijd aan de gang is, is een volledig beeld van de voortgang onduidelijk vanwege ernstige beperkingen in de beschikbare gegevens van herstelmonitoring. De beschikbare bewijzen tonen echter aan dat de voortgang van het herstel waarschijnlijk nergens in de buurt van wat er nodig is.

Helaas tonen de bevindingen van de beoordeling van 2024 ook aan dat bosbescherming steeds kwetsbaarder wordt voor zowel politieke als economische verschuivingen. Terwijl landen streven naar het opkrikken van economieën die gebaseerd zijn op natuurlijke hulpbronnenwinning en steeds verdergaande consumptie, zelfs als ze proberen over te gaan op duurzame alternatieven zoals hernieuwbare energie, moeten ze ook de complexe relatie tussen energiebehoeften en bosgezondheid navigeren. Politieke transities in sleutellanden onderstrepen verder de potentiële risico's en kansen voor bosbehoud in de komende jaren.

Klik hier voor het volledige artikel. En klik hier voor het rapport.

Publicatiedatum: