Minister Wiersma (LVVN) stuurde gisteren een rapport met daarin de resultaten van de pilot 'meer biologisch in de catering van de rijksoverheid' naar de Tweede Kamer. CE Delft onderzocht hoe een inkooppercentage van 25% biologische producten financieel en logistiek kan worden gerealiseerd. Uit de pilot, interviews en een literatuurstudie is gebleken dat het financieel en logistiek haalbaar is om 25% biologische producten in de catering te realiseren. "De opgedane inzichten uit de pilot worden verder meegenomen in het verdere besluitvormingsproces over het inkoopbeleid. Een herziening van het inkoopbeleid van de rijkscatering wordt medio 2025 verwacht", aldus Minister Wiersma.
De minister geeft in de brief aan dat de Kamer in februari 2023 geïnformeerd is over de afname van Nederlandse biologische producten door de Rijksoverheid. Er is toen besloten om een vervolgonderzoek in de vorm van een 'gecontroleerde pilot' uit te voeren. "Met deze pilot is de motie van de leden Bromet en Thijssen, waarin de regering verzocht wordt te onderzoeken 'hoe de afzet van biologische producten gestimuleerd kan worden, door bijvoorbeeld het inkoopbeleid van (semi-) overheidsinstellen over te laten stappen op biologisch van Nederlandse oorsprong', ook uitgevoerd."
Het Rijksinkoopstelsel valt onder verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er wordt gewerkt met Rijksbrede inkoopcategorieën die belegd zijn bij verschillende ministeries. Vanwege de beleidsinhoudelijke affiniteit is het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) eigenaar van de categorie consumptieve dienstverlening.
De hoofdconclusie in het rapport luidt als volgt: 'Zonder substantiële meerkosten en grote ingrepen in de logistiek lijkt het op basis van de pilot en interviews goed mogelijk om het aandeel biologische inkoop door overheidscateraars snel te verhogen van minder dan 5% nu naar minimaal 25% over drie jaar. Met de specifieke biologische uitvraag van de producten op trede 1 in de routekaart, namelijk seizoensgebonden fruit, groenten en aardappelen, melk, karnemelk en yoghurt is de verwachting dat ook het biologische aanbod dat is geproduceerd in Nederland substantieel zal stijgen.'
Klik hier voor het rapport Resultaten pilot 'meer biologisch in de catering van de rijksoverheid'.
Foto index: © Amol Polkade | Dreamstime.com