Een voedselbos, een ronde stal voor gehoornde koeien én erwten en veldbonen tussen het graan. Bij Harry Luring en zijn vrouw en dochters van Erfwinkel Westerwolds Goud is er veel diversiteit te vinden. In de stal, op het erf én op het land. "Ik ben overtuigd van de kracht van diversiteit", aldus Harry. Hij vertelt je graag meer over zijn bijzondere biologisch dynamische bedrijf, waar hij veel elementen van regeneratieve landbouw toepast.
Samen met zijn vrouw Chonda en dochters Marijke en Rianne heeft Harry het biologisch dynamisch melkveebedrijf Bio-boerderij Landleven in Onstwedde. Onder de naam 'Westerwolds Goud' maakt Marijke kaas, die ze onder andere in de eigen erfwinkel verkoopt. Rianne is recent gestart met een agrarisch voedselbos, het Wessingboerbos. Ook deze producten, zoals noten, kaki en druiven, komen uiteindelijk in de eigen winkel te liggen. Volop ontwikkelingen dus in dit veelzijdige familiebedrijf dat haar pijlen richt op het sluiten van kringlopen. "Daarom staat bij ons de akkerbouw ten dienste van de melkveehouderij", vertelt Harry, die granen teelt als eigen krachtvoer. "Als je kijkt naar mineralen hebben we al een behoorlijk gesloten kringloop. En dat is ook ons streven, we voeren ook melk en vlees af, dus daarom houden we ook altijd wat aanvoer."
'Kwaliteit wordt (nog) niet betaald'
Dierwelzijn en bodemwelzijn staat voorop bij Harry Luring. Daarom houdt hij zijn koeien in een ronde potstal voor vaste mest, zijn ze gehoornd en staat akkerbouw ten dienste van de melkveehouderij. Daarbij kiest hij voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Ook al wordt dat (nog) lang niet altijd betaald. "Kijk maar naar melk. Je hebt Omega 3-vetzuren en Omega 6- vetzuren. De Omega 3 is ontstekingsremmend, Omega 6 niet. Dat maakt nogal verschil, maar daar wordt nu nog helemaal niet naar gekeken", aldus Harry, die op termijn wel verwacht dat kwaliteit ook het verdienmodel ten goede komt.
Afrijping gelijk bij mengteelt
"In de natuur bestaat geen monocultuur", is de visie van Harry, die mengteelt daarom niet meer dan logisch vindt. "Een diversiteit aan soorten zorgt voor een weerbaar systeem. In de bodem, maar ook qua ziektedruk van de planten. Naast kruidenrijk grasland teelt Luring zijn granen daarom in mengteelt. Hij heeft inmiddels ervaring met gerst/erwten, haver/veldbonen en wintergerst/wintererwten. De omstandigheden bepalen welke combinatie het beste functioneert, merkt Harry. "Gerst/ erwt is onder natte omstandigheden heel lastig, de erwt ligt gewoon op de grond. Dat zie je sowieso, maar in een nat jaar heb je daar meer schade aan." De grootste uitdaging is dat de rassen op hetzelfde moment afrijpen. Daar worden rassen op uitgezocht, maar in de praktijk ziet Harry daar nog wel variatie in. "Wij pletten onze granen en erwten en persen ze dan licht aangezuurd in een slurf. Dan maakt het ook niet zo heel veel uit als een van beide niet helemaal droog is." Op deze manier kan Luring het mengsel 's winters in de mengwagen voeren. Bij voorkeur in combinatie met vochtig gras, zodat het krachtvoer daar aan vastplakt en de koeien het niet uitselecteren. Zaad schonen doet Harry niet. "Onkruidzaden kunnen ook best voedingstechnisch nog kwaliteiten hebben."
Bodem jaarrond bedekt
De bodem groen houden is een pijler van regeneratieve landbouw die Harry toepast. "Groeiende planten geven wortelexudaten af, voedsel voor het bodemleven. Als het bodemleven goed functioneert krijg je ook meer inhoudsstoffen", is de overtuiging van Harry. Daarom experimenteert hij met compostthee, blijft experimenteren met mengteelten en doet mee aan het coöperatieproject Groene Mest Groningen van het programma Fascinating. Met die zorg voor het bodemleven zit het bij de familie Luring dus wel goed!
Beluister de ervaringen van Harry
In de podcast van Ik oogst mee, het boerenkennisnetwerk regeneratieve landbouw van Agrifirm, deelt Harry uitgebreid zijn ervaringen met het toepassen van een mengteelt van granen met vlinderbloemigen.
Klik hier om de podcast te luisteren.
Bron: Agrifirm