Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opiniestuk Karolien Byttebier (Bond Beter Leefmileu) n.a.v. regeerakkoord

"Deze regering lijkt zich bewust te zijn van het belang van duurzame voeding"

Wat zet deze Vlaamse regering op het menu in hun regeerakkoord? Een heleboel relevante concepten krijgen een eervolle vermelding. Toch zijn er ook duidelijke hiaten en zal veel uiteraard afhangen van de uitwerking in concrete acties en budgetten. The proof of the pudding is in the eating.

De positieve punten eerst: de tekst erkent veel van de uitdagingen waar we vandaag voor staan. Voeding produceren binnen de ecologisch grenzen van onze planeet, gezond en sociaal, met een correcte prijs voor alle spelers in de keten – geen sinecure. Biologische voeding komt verschillende keren aan bod, onder meer in het kader van het aankoopbeleid van overheden en voor gezonde maaltijden op school. Voor dat laatste vermeldt het "centenboekje" zelfs een concreet bedrag: 70 miljoen euro per jaar vanaf 2026. Het akkoord geeft aan dat duurzame voeding toegankelijk moet zijn. Korteketenprojecten zullen meer ondersteuning krijgen, onder andere voor logistiek en vermarkting. De aangekondigde landbouwvisie zou ook expliciet verder bouwen op de bestaande Vlaamse voedselstrategie. Die zet, alvast in theorie, duurzame voeding binnen onze ecologische grenzen centraal. Rond voedselverlies worden ook de Europees verplichte voedselafvalreducties aangehaald, en supermarkten moeten gestimuleerd worden om donaties aan voedselbanken te doen.

Verplichte doelstellingen. Dit toont meteen het eerste pijnpunt. Zelden wordt het akkoord concreet over hoe men dit in de praktijk zal omzetten. Harde doelstellingen ontbreken, behalve als ze er echt niet onderuit kunnen, omdat ze bijvoorbeeld door Europa worden opgelegd. Een tweede mankement: 'meer plantaardige eiwitten' is een grote afwezige in dit document. Nochtans liggen er in de promotie van meer consumptie en productie gigantische kansen, zowel economisch en innovatief, als naar klimaat, gezondheid en dierenwelzijn toe.

Daarnaast wekt ook een aantal aangekondigde hervormingen nieuwsgierigheid. VLAM zal volop gaan voor "de interne markt, korte keten en andere lokaal geproduceerde producten met een lage klimaat- en milieu-impact." De ideale partner voor Vlaamse producenten van veggieburgers en lokale gele erwt? Helaas leert de discussie rond de Vlaamse landbouw als 'duurzaamste ter wereld' dat dit mogelijks anders geïnterpreteerd wordt. Ook Flanders' FOOD staan hervormingen te wachten, voornamelijk met de intentie de banden met bedrijven nog nauwer aan te halen.

Deze regering lijkt zich bewust te zijn van het belang van duurzame voeding. Nu aan tafel, laat de pudding maar komen!

Karolien Byttebier, Beleidsexpert voeding ~ coördinator Next Food Chain

Bron: Bond Beter Leefmilieu

Publicatiedatum: