Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staatssecretaris komt alsnog met reflectie op ongelijk bedrijfseconomisch speelveld in bio-sierteelt

Na aanhoudende kritische vragen van de Ines Kostic, Partij van de Dieren en Laura Bromet, Groen Links-Partij van de Arbeid tijdens het debat van de Vaste Kamercommissie LVVN op 3 oktober, komt het ministerie van LVVN alsnog met de toezegging om in een brief te reflecteren op het ongelijke bedrijfseconomische speelveld voor biologische siertelers. Daarnaast komt het ministerie voor het zomerreces van 2025 met de uitkomsten van een verkenning voor de inkoop van meer biologisch plantgoed en meer biologische bloemen. Deze punten zijn onderdeel van de petitie met 3-puntenplan van branchevereniging Biologische Sierteelt Nederland zoals afgelopen zomer aangeboden aan de Tweede Kamer.

De positieve inzet van het 3-puntenplan is gericht op eerlijke kansen voor de biologische sierteelt voor een mooier en gezonder Nederland met concrete overheidsmaatregelen voor bedrijfseconomische knelpunten: kosteloze biologische certificering, waardering van het keurmerk middels lastenverlichting en meer biologische inkoop door de overheid.

Na de terughoudende Kamerbrief van de minister zette Laura Bromet, GL-PvdA stevig in: "We hebben gevraagd om een reactie van het Ministerie, en uit die reactie bleek telkens wat allemaal níet kan. Het past niet in het kabinetsbeleid, het is al eens onderzocht, dat soort reacties. Dat zijn de bekende excuusjes die de coalitie haar voorgangers altijd nadraagt. Deze Minister beloofde lef en altijd te kijken wat wél kan – doe dat dan ook. Daarover de volgende vragen:

  • Is de minister bereid om met een nadere onderbouwing te komen op alle drie de punten uit het plan en mee te denken over wat wél kan? Kan zij dit toezeggen?
  • Heeft de minister deze reactie afgestemd met de betrokken ministeries, waaronder ministeries van Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid en Financiën? Hoe kijken zij hier naar vanuit het belang van CO2-reductie, een gezond milieu en gezonde burgers?
  • De minister zegt in ieder geval toe om met de Biologische Sierteelt "te verkennen wat mogelijk is: – op welke termijn gaat zij dit doen, met welk doel precies, en wanneer koppelt zij de resultaten terug aan de Kamer?"

Ines Kostic, PvdD, pakte hier op door: "Biologische telers krijgen geen steun en worden juist ontmoedigd. Ze dragen net zo veel bij aan lasten voor het zuiveren van water als vervuilende telers. Waar blijven de extra maatregelen om de biologische sierteelt te bevorderen in plaats van te benadelen." En over de biologische certificeringskosten: "De biologische siertelers hebben te maken met certificerings- en inspectiekosten, waar de gangbare telers deze niet hebben. Dat is dus ook onderdeel van het onrechtmatige systeem. Ik wil dat de minister daarop reflecteert en er wat aan doet."

Staatssecretaris Rummenie, kwam daarop namens de minister met de volgende toezeggingen:

  • Voor het kerstreces komt een reflectie op het benadelen van de biologische sierteelt.
  • Voor het zomerreces 2025 volgt de uitkomst van de verkenning hoe de inkoop van plantgoed en bloemen kan worden gestimuleerd.

"De mooie biologische sierteeltsector en het ongelijke speelveld staan in ieder geval op de politieke agenda", deelt Martin Heutink, bestuurslid van Biologische Sierteelt Nederland. "Vanuit de branchevereniging zien wij uit naar de uitkomsten van de toezeggingen en volgen de ontwikkelingen op de voet."

Klik hier om het debat terug te kijken.

Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl

Publicatiedatum: