Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische Sierteelt Nederland:

"Minister, toon daadkracht en toon lef!"

Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gaf eerder deze week aan dat ze beperkt mogelijkheden ziet om invulling te geven aan het 3-puntenplan dat onderdeel vormt van de petitie ''Eerlijke kansen, perspectief en lef voor een schoner en gezond Nederland' van Biologische Sierteelt Nederland. Bij het lezen van de reactie van de minister op het 3-puntenplan heeft de vereniging niet de indruk gekregen dat minister Wiersma de kernboodschap van de petitie heeft begrepen, zo deelt Martin Heutink, bestuurslid van de branchevereniging voor de biologische sierteelt.

In onderstaande reactie roept hij de minister op om daadkracht en lef te tonen. "Biologische bloemen- en plantentelers dragen bij aan het behoud van schoon water, schone lucht, een gezonde bodem, gezonde mensen en een veerkrachtige natuur. De biologische sierteeltsector biedt zo oplossingen voor grote maatschappelijke problemen op het gebied van de leefomgeving, de volksgezondheid en de biodiversiteit."

"Biologische Sierteelt Nederland heeft daarom een 3-puntenplan geschreven met concrete overheidsmaatregelen voor een eerlijk bedrijfseconomisch speelveld", vervolgt hij.

  1. Kostenloze biologische certificerings- en inspectiekosten
  2. Waardering en zichtbaarheid van het biologische keurmerk
  3. Koop als overheid een toenemend percentage biologisch in

"De brief met reactie van de minister staat vol met zaken die nu niet kunnen. Twee van de drie punten vanuit de sector worden van tafel geveegd. Van afstemming met andere ministeries, I&W, VWS, Financiën en natuurlijk Groene groei, lijkt geen sprake. Hierbij baseert de minister zich op de juridische kaders uit het verleden. Meer inkoop van biologisch plantgoed wil de minister in ieder geval verkennen.

Als je in de brief leest dat telers de kosten van certificering moeten dragen volgens het principe 'de vervuiler betaalt' kun je je afvragen op welke telers de minister doelt. Biologische telers worden nu door de overheid belast met biologische certificerings- en inspectiekosten. Gangbare siertelers betalen vergelijkbare certificeringskosten niet. Zo worden biologische telers door de overheid financieel benadeeld. En betaalt in praktijk de niet-vervuiler. Dat hoeft niet. In Denemarken is biologische certificering kosteloos en de biologische sector tientallen procenten groter. Naar aanleiding van de slechte waterkwaliteit met residuen en de risico's voor zwangere vrouwen heeft Denemarken vol ingezet op biologisch. De Deense minister van Landbouw kan hier vast meer over vertellen.

Differentiatie in heffingen voor het waterschap voor de biologische siertelers wordt aangemerkt als overheidssteun. Watersysteemheffing wordt ook gebruikt om de waterkwaliteit te borgen. Natuurgebieden betalen voor watersysteem nu een ander tarief. Waarom zouden biologische siertelers geen lager tarief kunnen betalen? Biologische siertelers gebruiken geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen en dragen bij aan behoud van schoon drinkwater. Waarom zouden zij dan meebetalen voor de reiniging?

Rentekorting vanuit groenfinanciering geldt nu alleen voor nieuwe leningen. Niet voor bestaande. In de reactie wordt dit punt genegeerd. De minister wil wel de mogelijkheden verkennen om een groter aandeel biologisch in te kopen. Als verkennen kan worden gelezen als borgen, met verdere afspraken met de sector over een toenemend aandeel biologische inkoop van plantgoed en bloemen is dat natuurlijk winst. Hierover gaan wij graag in gesprek.

In de hoorzitting voorafgaand aan haar aanstelling heeft de minister zich positief uitgesproken voor de biologische landbouw in Nederland. Het 3-puntenplan lijkt een uitgelezen kans om de daad bij het woord te voegen. Het gesprek met de Tweede Kamerleden van Vaste Kamercommissie – LVVN op donderdag 3 oktober biedt kansen voor nieuwe gezichtspunten. Wij gaan ervan uit dat de minister zich weet te herpakken en zich daadwerkelijk gaat inzetten voor de boeren die het werk uitvoeren in de biologische sierteeltsector. Met daadkracht en met lef voor een schoner en gezonder Nederland."

Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl

Publicatiedatum: