Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Discovery Field Days Enza in Twisk, Enkhuizen en Voorst

Toekomstbestendige methoden voor slateelt

Tholen - De teelt van sla is voortdurend in ontwikkeling, gedreven door technologische vooruitgang en de groeiende vraag naar duurzame en efficiënte landbouwmethoden. Traditionele vollegrondsteelt kampt met steeds grotere uitdagingen en innovatieve nieuwe methoden als hydroteelt komt steeds meer in beeld als alternatief. Tijdens de Discovery Field Days in Twisk toonde Enza Zaden hun selectie volledig Bremia-resistente ijsbergslarassen voor de vollegrondsteelt. In de hydroponic kas konden bezoekers Enza slarassen zien die snel groeien op hoge dichtheid.

Peter Conijn, Senior Breeder Hydrosla bij de kroppen hydrosla

Resistentie speelt een cruciale rol bij het garanderen van een succesvolle productie als het gaat om bladgewassen. Aan de ene kant bieden resistenties een groot voordeel voor telers met oog op de opbrengst en de teeltrisico's. Voor ketenpartijen betekenen de resistenties producten met een hoge kwaliteit en een langere houdbaarheid. Anderzijds garanderen resistenties de eindgebruiker gezondere producten en chemicaliënvrije groenten, waardoor voedselgebrek wordt vermeden. Op de Discovery Field Days konden bezoekers op de demovelden meer dan 90 volledig Bremia resistente slarassen bekijken en aansluiten bij de Bremia Conference. Een interactieve presentatie over de kracht van resistentieveredeling in het bestrijden van Bremia lactucae (valse meeldauw). Ook in het spinazie- en prei-assortiment toonde Enza betrouwbare rassen met een uitgebreid resistentiepakket.

Bremia resistente rassen in Twisk

In Enkhuizen, bij het hoofdkantoor van Enza Zaden, konden bezoekers hydroponicteelt in de gloednieuwe 1400m2 hydroponic kas zien. Deze kas heeft dit jaar meer dan 67 proeven. Enza toonde daar nieuwe rassen die geschikt zijn voor teelt op hoge dichtheid, met oogstmogelijkheden voor zowel losse bladsla (12–15 cm) als bladslakroppen.

Hydrosla wordt geteeld op drijvende matten, het proces van zaaien en oogsten is helemaal geautomatiseerd

Hydroponic teelt is een manier van telen, waarbij gewassen op water worden geteeld in plaats van in de vollegrond en de interesse in deze nieuwe manier van telen neemt toe. De VS zijn koploper en ook in Scandinavische en Arabische landen is deze manier van telen in opmars. Vanwege de energieprijzen daar, is hydroponic teelt al snel rendabel te maken.

Maar buiten energiekosten om heeft hydroponicteelt zeer veel voordelen, met name voor afnemers. Peter Conijn, Senior Breeder Hydro sla: "De continue aanvoer van dezelfde kwaliteit is van grote waarde voor afnemers. Afgelopen voorjaar lag er bijvoorbeeld geen spinazie in supermarkten vanwege de regen, een probleem dat met hydrocultuur vermeden had kunnen worden."

Efficiënte teelt van slamixen. Links de pittige smaakmakers brassica rapa die na oogst meteen gemixt kunnen worden met de gekleurde en veelvormige bladslarassen die tijdens het zaaien al door elkaar gemend zijn.

Hydrokassen zijn uitgerust met innovatieve systemen, waaronder automatische zaai- en oogsttechnieken. Bij hydroteelt komt geen mensenhand aan te pas, wat niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook de houdbaarheid van de producten verlengt. Volgens Peter blijven gewassen uit de kas tot wel 11 dagen vers, met minimale oxidatie van het blad omdat bladeren automatisch geoogst worden en niet gewassen hoeven te worden. "In de volle vochtige grond ontstaan al snel schimmels op de bladeren, dat moet je bestrijden. De schone hydroteeltomgeving minimaliseert het risico op ziektes en plagen, waardoor het niet nodig is om middelen te gebruiken. In de VS valt het zelfs onder biologische teelt."

Rode kleur loopt tot diep in de nerf door

Wat opvalt is de grote variëteit aan producten die met hydrocultuur gekweekt worden. Zo biedt Enza Zaden diverse soorten sla met verschillende bladkleuren en vormen, zowel in kroppen als in los blad. Er wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van slablaadjes met de volwassen smaak van een krop. In de Verenigde Staten is vooral los, crispy blad gewild, terwijl in Europa kroppen sla, zoals triosla, populair zijn, vertelt Peter.

Nieuwe faciliteit die praktijkomstandigheden nabootst en in november officieel wordt geopend

Enza investeert fors in hydroponic, met een nieuwe faciliteit in aanbouw die omstandigheden in de praktijk nabootst. Door deze stap kunnen ze nog beter ontwikkelen op vraag en de hoge eisen van de markt. Volgens Enza Zaden heeft hydroponic toekomst en niet alleen een kostenbatenplaatje. "Deze aanpak is niet alleen schaalbaar, maar ook kosten- en opbrengsttechnisch zeer planbaar. Hydrocultuur maakt het mogelijk goede afspraken te maken over jaarronde productie. Daarnaast kan hydroponic geteelde sla zeer milieuvriendelijk hygiënisch en van een zeer hoge kwaliteit jaarrond worden aangeboden", licht Peter de voordelen toe.

Easy leaf, kropsla met diep ingesneden blad zorgt voor veel losse blaadjes met klein snijvlak

Deze easyleafes zijn 11 dagen geleden geoogst en vertoont nauwelijks oxidatie

Nieuwe biologische rassen bij Vitalis in Voorst
In het biologisch sla-assortiment zijn er recent geïntroduceerde ijsbergrassen met volledige Bremia resistentie te vinden en is er meer kleur aan het assortiment toegevoegd met de komst van een nieuwe rode eikenbladsla en een rode kropsla.

Pompoenenveld in Voorst

Tijdens de Discovery Field Days bij zusterbedrijf Vitalis in Voorst op het demoveld – naast het gehele biologische vollegrondsassortiment - ook de strokenteelt. Dit is een 6 jaar durend onderzoek in samenwerking met de Wageningen Universiteit waarbij plantinteracties in het strokenteeltsysteem onder de loep worden genomen.

Strokenteelt in Voorst

Tijdens de Discovery Field Days vierde Vitalis Biologische zaden ook haar 30-jarige bestaan. Vitalis Biologische Zaden is in 1994 opgericht, ontstaan uit de visie om samen met ketenpartijen vorm te geven aan een biologische toekomst. Sinds 1998 bundelden Vitalis en Enza Zaden hun krachten en tegenwoordig is Vitalis onderdeel van de Enza Zaden-familie. In het expertisecentrum in Voorst waren de mijlpalen van de afgelopen 30 jaar te bezichtigen.

Voor meer informatie:
Enza Zaden
+31 (0)228 350100
[email protected]
www.enzazaden.com