Marten Lageschaar kweekt samen met zijn vader op ruim 4 hectare vaste planten op geheel biologische wijze. Meer dan 45 jaar kweken zij reeds vaste planten en leveren binnen en buiten Nederland planten voorzien van het skal-certificaat, 'on the way to planetproof", Groenkeur en NL Greenlabel A. Lageschaar Vaste Planten heeft als missie: 'Een groene, biodiverse en duurzame buitenruimte'.
Op maandagavond 23 september was Biologische Sierteelt Nederland met 13 geïnteresseerden aanwezig tijdens een bezoek. "De rit naar de kwekerij is al prachtig. Tijdens het laatste stuk vanaf Ommen slingert de weg door dorpen afgewisseld met weilanden en stukken bos. Het was nagenoeg windstil en helder. De kwekerij ligt er heel mooi, glooiend zelfs. In de avondzon kregen wij een rondleiding over terrein van deels akker (volle grond waarop de moederplanten staan) en een groot terrein waar de rechte bedden containerteelt – de trays met vierkanten potten – zich bevinden van maar liefst 1300 verschillende vaste planten," vertelt Jantien van Leeuwen van Biologische Sierteelt Nederland. Een overgroot deel van de planten vermeerdert Marten zelf. In de vollegrond staan de moederplanten waarvan wordt gestekt en gescheurd.
Volgens Jantien vertelde Marten enthousiast en vol passie over de manier waarop er gekweekt wordt, over de irrigatie, de samenstelling van de potgrond. Zijn vader vulde zo nu en dan aan met het verhaal over de productielijn. Veel van de vaste planten van Lageschaar worden gekocht door hoveniers in opdracht van bijvoorbeeld tuinarchitecten of door gemeenten, (semi)overheid etc.
Er wordt uitermate zuinig met water omgesprongen, duurzaamheid heeft op deze kwekerij prioriteit. Met trots vertelde Marten over de manier van irrigeren en het daarbij behorend langzaam zandfilter. Al het water dat wordt gebruikt om te beregenen komt terecht in een langzaam zandfilter en hergebruikt.
In de kas bevinden zich 2 productielijnen waar zowel mens als machine aan verbonden is. Een zelfontwikkelde en gebouwde machine – de maaier genoemd – helpt de familie Lageschaar met het gewas op egale hoogte te maaien. In de kas kunnen planten overwinteren of opgekweekt worden totdat de planten naar buiten kunnen, in de zomer is de kas nodig voor vermeerdering van stekken en zaailingen. Marten werkt met 20 fte personeel waaronder ook scholieren die in de vakanties en op zaterdagen ondersteunen.
Na een korte pauze werd er een lezing gegeven over containerteelt door Hans Smeets. Hij ging o.a. in op het belang van een goede bodembiologie bij het keken in potten. Tijdens het bedrijfsbezoek waren biologische en gangbare kwekers op bezoek met interesse voor de biologische teelt. De vereniging biologische sierteelt Nederland organiseert dit soort bedrijfsbezoeken in het kader van kennisoverdracht en collegiale consultatie.
Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl
Lageschaar Vaste Planten
[email protected]
www.lageschaar.nl