Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dreiskel Biodinámica (Spanje)

"Biodynamische teelt biedt een concurrentievoordeel op de markt"

"Spanje is momenteel 's werelds vierde grootste producent van Demeter gecertificeerd voedsel", zegt Jordi Querol, CEO en oprichter van Dreiskel Biodynamic. "In de huidige land- en tuinbouw wordt biologisch-dynamische teelt steeds meer gezien als een oplossing die duurzaamheid en gewassen van hoge kwaliteit combineert. In ons adviesbureau zien we echter nog steeds een aantal veelvoorkomende twijfels en vragen passeren die we willen beantwoorden."

Waarin verschilt de biologische teelt van biodynamische teelt?
"Terwijl biologische teelt zich richt op het vermijden van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, creëert biodynamische teelt een zelfvoorzienend agrarisch ecosysteem. Het gebruikt speciale preparaten en inputs en volgt de natuurlijke cycli om de gezondheid van de bodem en de gewassen te verbeteren. Deze methode bevordert niet alleen de gezondheid van het milieu, maar verhoogt ook de kwaliteit en de smaak van de producten."

"Sinds 2004 is Dreiskel Biodynamics een pionier in het introduceren van deze principes in Spanje, door deskundig advies en training te bieden aan telers en bedrijven die deze methodologie willen toepassen."

Waarom is het cruciaal om de Demeter certificering te verkrijgen voor je project?
"Demeter certificering is het kwaliteitszegel dat garandeert dat producten voldoen aan de hoogste normen van duurzaamheid en authenticiteit. Op de Europese markt, waar de vraag naar gecertificeerde producten groot is, biedt deze certificering nieuwe zakelijke kansen."

"Onze missie bij Dreiskel Biodynamics is om telers te begeleiden tijdens het hele certificeringsproces, van de eerste planning tot het verkrijgen van het Demeter label."

Hoe optimaliseren jullie de oogst van biodynamische gewassen?
"De aanpak die we bij Dreiskel Biodynamics bieden is gebaseerd op vijf pijlers. We bieden voortdurende training in biodynamische teelttechnieken en advies over documentbeheer om ervoor te zorgen dat de certificeringsvoorschriften worden nageleefd. We voeren ook specifieke jaarlijkse supervisie en monitoring uit voor elk type gewas."

"We plannen de teelten en een kalender met biodynamische behandelingen per gewas en daarnaast leggen we regelmatig bezoeken af om de teeltpraktijken aan te passen en het evenwicht tussen de gewassen te garanderen."

"Deze pijlers zorgen voor een gedetailleerde aanpak die gezonde gewassen garandeert, wat resulteert in producten van hoge kwaliteit en grote opbrengsten."

Welke resultaten hebben andere projecten behaald met het advies van Dreiskel?
"In ons trackrecord staan meer dan 60 projecten die onder begeleiding van Dreiskel Biodynamics tot bloei zijn gekomen. Uitstekende voorbeelden in de sector zijn onder andere Campojoyma, Camposeven, Bio Portocarrero en Ingeoliva. Deze projecten zijn Demeter gecertificeerd en worden erkend op de Europese markt."

"En dat zeggen wij niet alleen", benadrukt Jordi. De coöperatie Camposeven verwoordt het als volgt: "Het advies van Dreiskel Biodinámica is van fundamenteel belang geweest. De resultaten zijn uitstekend en hun professionaliteit heeft onze verwachtingen overtroffen."

Hoe kunnen biodynamische principes effectief worden geïntegreerd met biologische teeltpraktijken, zonder de productiviteit van de gewassen aan te tasten?
"In een notendop kan dit worden bereikt door vijf verbeteringen. Ten eerste moet je de principes van biodynamiek en de synergie ervan met biologische teelt begrijpen. Biodynamiek vult biologische teelt aan door de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren en de gewasopbrengsten te verhogen door middel van preparaten."

"Met gewasdiversificatie en gewasrotatie wordt de bodem versterkt, wat de plaagdruk vermindert en de productiviteit op peil houdt zonder afhankelijk te zijn van externe inputs. Bovendien worden door het aantrekken van natuurlijke vijanden onevenwichtigheden op een milieuvriendelijke en duurzame manier onder controle gehouden."

"Voortdurende controle en aanpassing van de gewasopbrengst om het leven en de gezondheid van de bodem te verbeteren zorgen voor effectiviteit. Tot slot is ook training en opleiding van het team belangrijk."

Meer dan 20 jaar ervaring
"Biodynamische teelt biedt een duidelijk concurrentievoordeel op de huidige markt", merkt Jordi op. "En met onze ruim 20 jaar ervaring en een solide track record in consultancy en opleiding, bieden we vanuit Dreiskel Biodynamic de mogelijkheid om de positionering op de Europese markt te verbeteren."

Voor meer informatie:
Dreiskel Biodinámica S.L.
Molí de les Canals S/N. Km. 1.4
43550 Ulldecona (Tarragona) – Spanje
Tel: +34 977 900 434 / +34 654 036 644
[email protected]
www.dreiskel.com

Publicatiedatum: