Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur ziet beperkt mogelijkheden om invulling te geven aan het 3-puntenplan dat onderdeel vormt van de petitie 'Eerlijke kansen, perspectief en lef voor een schoner en gezond Nederland' van de vereniging Biologische Sierteelt Nederland. Dat laat zij weten in een brief aan de Tweede Kamer. De minister is overigens wel bereid om te verkennen wat de mogelijkheden zijn om een groter aandeel biologisch plantgoed en biologische bloemboeketten in te kopen binnen de overheid.
De vereniging heeft een 3-puntenplan uitgewerkt in een petitie waarin de overheid wordt gevraagd om:
- Alle certificeringskosten voor alle biologische siertelers te compenseren;
- Het biologisch keurmerk te belonen met een lagere waterschapsheffingen;
- Meer biologisch in te kopen.
De petitie bevat volgens Wiersma een aantal verzoeken dat niet past bij het kabinetsbeleid of de juridische kaders. Het compenseren van Ɣlle certificeringskosten voor de siertelers is bijvoorbeeld niet in lijn met het de uitgangspunten van het rapport 'Maat houden' uit 2014. Dit rapport gaat ervan uit dat in principe alle kosten van certificering, toezicht en handhaving
doorberekend worden aan partijen die 'in substantiƫle mate profijt' hebben.
Uitzondering hierop is mogelijk als er bijvoorbeeld sprake is van buitenproportionele lasten. Om die reden werd in 2023 besloten dat kleine primaire producenten en verwerkende bedrijven met een jaaromzet kleiner dan 50.000 euro en 100% bio met ingang van 2024 de jaar- en certificeringsbijdragen niet hoeven te betalen.
Het verzoek om houders van het biologisch keurmerk te belonen voor het niet gebruiken van synthetische gewasbeschermingsmiddelen met lagere waterschapsheffingen kan worden aangemerkt worden als staatssteun. Daarnaast betalen boeren en tuinders een watersysteemheffing voor peilbeheer en die heeft geen relatie met waterkwaliteit of reiniging.