Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Op deze grond gaat dus biologisch geteeld worden"

Burgers maken aankoop Pronkstuk samen mogelijk

Even terug: Op 26 april 2024 gaf Simco Kruijer, wethouder van Schagen de aftrap van de campagne van de Vrienden van Bioland Regio Schagen (VBRS): € 500.000 bij elkaar krijgen voor de aankoop van het Pronkstuk. Een stuk reguliere agrarische grond van 4 hectare gelegen aan de Westfriese Omringdijk bij Eenigenburg.

De teller van het Pronkstuk staat nu, op 1 oktober, op € 457.000! Met de toezegging voor een overbruggingslening, zal het streefbedrag zeker gehaald worden. Doel is om deze lening niet te hoeven gebruiken. Daarom gaat de stichting tot 1 december door met fondsenwerving.

"Dit is een enorm bedrag dat burgers met elkaar in de vorm van schenkingen en leningen hebben opgebracht. Het laat zien hoeveel mensen biodiversiteit belangrijk vinden en daar concreet een bijdrage aan willen leveren. Op deze grond gaat dus biologisch geteeld worden. Daarmee realiseert de Stichting drie keer rendement: voor de aarde, voor de mensen en voor de economie! De overdracht van de grond vindt eind december plaats. Per 1 januari 2025 is het Pronkstuk eigendom van de stichting. Het biologisch-dynamische bedrijf De Lepelaar gaat het Pronkstuk pachten. Zij gaan het perceel omschakelen naar biologische grond en er vervolgens biologisch op telen", vertelt Maaike Wijnberg namens de stichting Vrienden van Bioland.

De stichting zal begin 2025 een nieuwjaarsreceptie houden, waarop ze samen met iedereen die heeft bijgedragen dit succes gaat vieren. Aan de orde komen dan ook de verdere plannen van de stichting met het Pronkstuk en de overige initiatieven die de VBRS zal ontwikkelen.
Het bestuur is trots en dankbaar dat zij deze stap samen met zoveel mensen heeft kunnen zetten.

Voor meer informatie:
Maaike Wijnberg
Vrienden van Bioland
06 45660596
[email protected]
www.vriendenvanbioland.nl

Publicatiedatum: