Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Help het natuurinclusieve profiel van biologische landbouw te versterken

Bionext roept biologische melkveehouders, akkerbouwers, fruittelers en pluimveehouders op om een vragenlijst in te vullen over natuurmaatregelen op hun bedrijf. Hoe meer respons, hoe beter Bionext biologische landbouw kan profileren op het thema natuurinclusief.

Aandacht voor natuur en biodiversiteit zit in de kernwaarden van de biologische landbouw. Maar het blijkt vaak nog lastig om het natuurinclusieve karakter van biologische landbouw te concretiseren en de biosector hiermee goed op de kaart te zetten. Dat komt mede doordat natuurinclusief vaak nog als containerbegrip wordt gebruikt. Er is dan ook behoefte aan verdere concretisering van het concept en van de relatie met biologische landbouw.

Uit de eerste analyses blijkt dat de biologische landbouw al veel doet aan twee dimensies van natuurinclusieve landbouw: het sparen van de natuur en het benutten van de natuur. Dit komt bijvoorbeeld omdat biologische boeren geen chemische-synthetische middelen of kunstmest gebruiken en zij veel doen aan het verbeteren van de bodemkwaliteit, met organische mest en compost. Een veelgebruikte definitie van natuurinclusieve landbouw kent nog derde dimensie: het verrijken van de natuur. Er blijken weinig gegevens te zijn over de bijdrage van biologische landbouw aan deze dimensie. Om beter inzichtelijk te maken wat de biologische landbouw aan natuurmaatregelen neemt, zijn deze vragenlijsten ontwikkeld. Voor elk van de vier genoemde deelsectoren is een specifieke vragenlijst opgesteld. De keuze om nu te focussen op deze deelsectoren is gemaakt in overleg met Biohuis. Belangrijkste criteria waren de omvang van de sector en de mogelijkheden in de bedrijfsvoering voor natuurinclusieve maatregelen.

Het invullen kost slechts 15 minuten (of minder) en de biologische landbouw wordt er mee vooruit geholpen. Dit kan tot 20 oktober. De vragen worden anoniem verwerkt.

Deze actie komt voort uit het project Natuurinclusieve doorontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland van Bionext, Biohuis en het Louis Bolk Instituut.

Voor meer informatie:
Bionext
Tel: 030 233 99 70
[email protected]
www.bionext.nl

Publicatiedatum: