Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weidegang en wetgeving door de ogen van een Landbouwinspecteur

Skal ging in onderstaande blog gesprek met landbouwinspecteur Amber over de weidegang en wetgeving. "Weidegang is het verschaffen van een buitenomgeving voor dieren, zodat de dieren in de wei staan. Hoewel het verplicht is een binnenruimte te hebben voor de meeste diersoorten, mogen ze niet het hele jaar binnen staan. Ze moeten naar buiten zodra bodem, weer en gezondheidsomstandigheden het toelaten. Voor sommige diersoorten is een uitloop voldoende."

Wat is het verschil tussen uitloop en weidegang? En over welke dieren hebben we het hier?
Het verschil tussen weidegang en een uitloop is dat weidegang verwijst naar de toegang van dieren tot weidegrond, terwijl "uitloop" een specifieke ruimte is die wordt gegeven aan bepaalde dieren, zodanig dat zij van binnen naar buiten kunnen. Als we het over weidegang hebben, spreken we meestal over koeien, kalveren, schapen en geiten.

Om welke dieren gaat het die toegang moeten hebben tot een uitloop? Gaat het ook om bijvoorbeeld stieren? Dit geldt voor stieren ouder dan één jaar die geen weidegang krijgen, maar ook voor varkens. Bij (vlees)varkens spreek je meer over een verharde uitloop, denk hierbij aan beton. Varkens hoeven van de Europese Biologische Verordening geen weidegrond, maar een uitloop is wel verplicht. Met schaduw- of in ieder geval warmteregulerende maatregelen, niet in de volle zon, het moet wel een aantrekkelijke uitloop zijn om in te gaan liggen voor het varken."

Kijk jij ook naar de gezondheid van de dieren of is dat een taak van de NVWA? " Ik ben natuurlijk geen dierenarts, maar heb wel affiniteit en ervaring in de veehouderij. Ik zie wel of een dier een gezonde/alerte indruk maakt, hoe het in de vacht zit bijvoorbeeld. Als een dier binnen staat die buiten had kunnen staan, check ik wat de reden is en maak een inschatting of het inderdaad een goede reden is.''

Is de controle op weidegang een onderdeel van een periodieke inspectie? "De inspectie op weidegang is altijd onderdeel van de periodieke inspectie in het weideseizoen. Wanneer ik zie dat de weidegang ontbreekt of niet voldoet aan de wet, constateer en noteer ik de bevindingen.

Doe je alleen weideganginspecties? Of doe je nog meer soorten inspecties bij hetzelfde bedrijf? "Als inspecteur word je ingepland, maar niet altijd bij hetzelfde bedrijf. Op jaarbasis worden 10% onaangekondigde inspecties uitgevoerd. Dat is niet alleen weidegang, in het stalseizoen wordt op strooisel gecontroleerd en er wordt gecontroleerd of de dieren er goed, schoon en droog bij staan. Maar alleen een inspectie op medicijnregistratie doen we ook. Ik doe alle soorten inspecties, dat maakt het werk ook zo leuk en afwisselend."

Bron: Skal

Publicatiedatum: