Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maatschappelijke Watercoalitie roept minister op: maak schoon en voldoende water topprioriteit

Het kabinet-Schoof verzuimt om maatregelen voor schoon en voldoende water op te nemen in het regeerprogramma. Daarom overhandigde de Maatschappelijke Watercoalitie, bestaand uit bedrijfsleven, bouw, techniek, natuur, de drinkwatersector, woningcorporaties, huizenbezitters, projectontwikkelaars, boeren, kenniscentra, recreatie en gezondheidsfondsen op dinsdag 24 september het Watermanifest als petitie aan de Tweede Kamer. De in de Maatschappelijke Watercoalitie verenigde partijen roepen op om tijdens het Commissiedebat Water aandacht te vragen voor de actiepunten uit het Watermanifest omdat water een randvoorwaarde is voor welzijn en welvaart.

Foto: Natuur & Milieu

Biohuis is één van de organisaties van de Maatschappelijke Watercoalitie. Biohuis-bestuurder Arie van den Berg: "Biologische boeren dragen bij aan betere waterkwaliteit door geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Zij produceren gezond en lekker voedsel met zorg voor onze ecologie. Cruciaal is dat de vraag naar biologisch voedsel toeneemt om meer boeren de kans te geven zo te produceren."

Hoewel het Kabinet water van essentieel belang noemt in het regeerprogramma, missen volgens de betrokken partijen de concrete maatregelen om schoon en voldoende water in Nederland te realiseren. Wachten met handelen heeft gevolgen voor de waterkwaliteit en -beschikbaarheid. Dit raakt alle Nederlanders via de drinkwatervoorziening, de landbouw, bouw, gezondheid, recreatie en de natuur. Bovendien waarschuwen experts voor juridische en economische problemen als Nederland niet op tijd voldoet aan de doelen van de KRW en dit maakt voldoende betaalbare huizen bouwen nog complexer.

"Het is alarmerend dat we met burgerwetenschappers jaar op jaar vaststellen dat slechts 1 op de 5 kleine wateren in orde is. Het is tijd voor actie om te zorgen dat onze vennen, sloten en plassen weer een gezonde plek met schoon water, planten en dieren worden. En dat is echt mogelijk met concrete stappen, als deze minister lef toont en schoon water topprioriteit maakt", aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Tien maatregelen
Om de watersituatie te verbeteren, stellen de ondertekenaars tien maatregelen voor:

  1. Alle sectoren moeten bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
  2. Voldoende kaders en middelen zijn essentieel voor succes.
  3. Een heldere koers en sterke leiding zijn noodzakelijk.
  4. Lozingsvergunningen moeten up-to-date en KRW-proof zijn.
  5. Landbouw moet toekomstbestendig en waterbewust worden, zoals biologisch.
  6. Meer grip op grondwateronttrekkingen is noodzakelijk.
  7. Een duidelijke aanpak voor bouwprojecten om te voorkomen dat deze stilvallen door slechte waterkwaliteit.
  8. Versnelde aanpak locaties met riooloverstort en verbeterde rioolzuivering voor nieuwe vervuilende en schadelijke stoffen zoals PFAS.
  9. Funderingsschade door fluctuerende grondwaterstanden moet worden voorkomen.
  10. Maatregelen voor schoner buitenwater voor voldoende en veilige recreatieve zwemlocaties

Gezondheidsfondsen in maatschappelijke watercoalitie
De maatschappelijke watercoalitie vertegenwoordigt ruim 8 miljoen Nederlanders en ruim 35.000 bedrijven. Bovenstaande actiepunten kunnen daarmee rekenen op brede maatschappelijke steun, van ondernemers tot de drinkwatersector, van techniekbedrijven tot gezondheidsfondsen, van projectontwikkelaars en bouwbedrijven tot natuurorganisaties.

KWF, Diabetesfonds, Maag Lever Darm Stichting en Longfonds sloten zich als gezondheidsfondsen onlangs bij de coalitie aan. Zij zien schoon water als een wezenlijk onderdeel van een gezonde leefomgeving. Ziekmakende stoffen kunnen ons bereiken via water en zo de gezondheid schaden. Dit gaat via drinkwater en ons voedsel tot aan zwemwater. Door in te zetten op de tien punten uit het manifest kan een gezonde leefomgeving voor iedereen bevorderd worden.

Stevige kapitein
De opstellers van het manifest willen ook een bijdrage leveren aan schoon en voldoende water. Dit kan door water te bergen in en rondom natuur- en grondwaterbeschermingsgebieden. Door te investeren in retourbemaling in de bouw en door klimaatbestendig te bouwen. Maar daarvoor is een heldere koers vanuit de overheid een onmisbare randvoorwaarde.

Oproep tot actie
De opstellers van het manifest zijn bereid om hun bijdrage te leveren, door bijvoorbeeld water te bergen in en rondom natuur- en grondwaterbeschermingsgebieden en door klimaatbestendig te bouwen. Zij rekenen hierbij op duidelijke richtlijnen en ondersteuning van de overheid.

Klik hier voor het volledige manifest.

Publicatiedatum: