Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het effect van voedingsvezels en gefermenteerde voedingsmiddelen op het darmmicrobioom"

Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een unieke studie uitgevoerd. De Gut health Enhancement by Eating favorable Food (GEEF) studie was een 21-weken durend onderzoek met een citizen science aanpak. Door het toepassen van citizen science werden de deelnemers actief betrokken bij het onderzoek, en zo hopen de onderzoekers en de MLDS een blijvende verbetering in het eetgedrag van de deelnemers te hebben gestimuleerd.

De studie is uitgevoerd onder leiding van Food Health & Consumer onderzoeker dr. Nicole de Wit (WUR) en hoogleraar microbiologie Remco Kort (VU). In het onderzoek werden de effecten van een dieet rijk aan voedingsvezels en een dieet hoog in gefermenteerde voedingsmiddelen op het darmmicrobioom onderzocht. Door de integratie van elementen van citizen science werden de deelnemers actief betrokken bij het onderzoek. Deelnemers ontvingen voorlichting over het darmmicrobioom en persoonlijke rapporten over hun darmmicrobioom. De dieetinterventie hield rekening met de persoonlijke voorkeuren van de deelnemers en de deelnemers zelf verzamelden alle uitkomsten (waaronder bloed en ontlasting). Verder maakten enkele deelnemers vlogs over hun bevindingen. Deze video's zullen straks gebruikt worden voor disseminatie van de resultaten.

Deze citizen science aanpak bood de onderzoekers een aantal voordelen. Allereerst verliep de werving van studiedeelnemers relatief snel, met 1448 mensen die geïnteresseerd waren in deelname. Daarnaast was de opvolging van de dieetadviezen hoog (>90%). Bovendien is de verwachting dat de bevindingen relatief succesvol kunnen worden vertaald, omdat gezonde Nederlanders werden geïncludeerd, de voedingsadviezen op basis van persoonlijke voorkeuren werden geïmplementeerd en het onderzoek in een realistische setting werd uitgevoerd.

Voor meer details over de studie-opzet en de inzichten die hieruit voortvloeiden kunt u hier het volledige artikel te lezen. De onderzoekers bedanken alle deelnemers voor hun medewerking en bedanken Maag Lever Darm Stichting (MLDS), Keep Food Simple, Ani Biome, WholeFiberTM, MyMicroZoo en HORAIZON voor hun waardevolle bijdrage aan dit onderzoek.

Bron: WUR

Publicatiedatum: