Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Marais, SOGA Organic:

"Europa's citrusprotocol veroorzaakt enorme waardevernietiging"

Dit was het tweede seizoen waarin Zuid-Afrikaanse sinaasappels werden verzonden onder het Europese koude steri-protocol. Paul Marais, biologisch citrusteler en voorzitter van SOGA, die vier biologische telers in de Sundays River Valley vertegenwoordigt, schat dat de schade door de koudebehandeling op biologische sinaasappels bij aankomst tussen de 5% en 20% ligt.

Het protocol werd in 2022 van kracht om, volgens de Europese Commissie, de Europese telers van citrus te beschermen tegen de Afrikaanse valse fruitmot, een quarantaine plaag. "Toch", merkt Marais op, "worden er nog steeds vergelijkbare hoeveelheden biologische sinaasappels naar Europa verzonden omdat consumenten op zoek zijn naar fruit met minder residuen, maar het is een weinig verheffende exercitie."

"Omdat we geen toegang hebben tot de zware wassen en fungiciden die op conventioneel fruit worden gebruikt, hebben we nogal wat schade door afkoeling wanneer het fruit aankomt, wat", beweert hij, "een onnodige waardevernietiging is."

Het protocol voegt enorme kosten toe aan het hele proces - ten minste vijf dagen in geforceerde steriokamers die de temperatuur verlagen tot 2°C voordat het fruit kan worden verladen, plus 24 dagen transport bij dezelfde temperatuur. De extra kosten maken biologisch fruit duurder om te kopen, terwijl telers minder verdienen aan de verkoop ervan.

Biologisch goedgekeurde was geen wondermiddel
Jaren geleden ontwikkelde en registreerde de Sundays River Citrus Company al een carnaubawas voor gebruik op biologische sinaasappels, die beschermt tegen schade door kou en vochtverlies vermindert. Marais waarschuwt dat het geen wondermiddel is, omdat er geen garantie is voor volledige bescherming en ze nog steeds te maken krijgen met schade door koude bij aankomst. Elders in het land hebben sommige biologische citrustelers van het biologisch telen opgegeven vanwege de hoeveelheid sinaasappels die ze verloren tijdens het transport.

"Koudeschade hangt af van de logistiek: als het vier of vijf weken duurt, is het oké, maar als de logistiek niet ideaal is, kan je fruit zes tot acht weken onderweg zijn. Biologische sinaasappelen zouden idealiter bij 7 tot 10°C moeten reizen, nu gaat het bij 2°C en kun je je de schade voorstellen." Beschadigd fruit wordt weggegooid (op kosten van de teler), wat het probleem van voedselverspilling verergert.

Nooit een valse fruitmot op biologisch fruit gevonden
"Iedereen heeft het over duurzaam telen - wij doen het al en we lopen een ongelooflijk laag risico, maar dat wordt in dit stadium genegeerd", zegt hij. "De valse fruitmot wordt in onze boomgaarden volledig en 100% biologisch bestreden. We hebben nog nooit een onderschepping gehad. Nooit."

Naast biologische bestrijding door virussen en het al lang bestaande Xsit-programma waarbij gesteriliseerde mannetjes van de valse fruitmot worden losgelaten in Zuid-Afrikaanse citrusboomgaarden, is de grootste beschermende factor in een biologische boomgaard de bodem, waar meer dan 90% van de FCM-larven worden gepredateerd en nooit hun levenscyclus voltooien.

De citrussector heeft gevraagd om een ontheffing voor biologische sinaasappels op wetenschappelijke gronden, omdat biologisch fruit geen risico vormt, zegt hij, met een veilig transportregime van 4°C tot 7°C, maar, merkt hij op, het verzoek om de biologische telers wat speling te geven is tot nu toe aan dovemansoren gericht.


Er is meer dan 90% predatie op valse fruitmotlarven in de gezonde bodems met grote biodiversiteit van Zuid-Afrikaanse biologische boomgaarden

Voor meer informatie:
Paul Marais
SOGA
Tel: +27 42 230 1376 / +27 87 702 9112
[email protected]
https://sogaorganic.co.za/