Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'National Irish Organic Strategy 2024 to 2030' gelanceerd

Ierland wil 'wereldleider' op het gebied van biologische landbouw worden

Biologische landbouw in Ierland heeft de laatste jaren een opleving gekend, voornamelijk onder impuls van aantrekkelijke betalingen om boeren in staat te stellen om te schakelen van conventionele naar biologische landbouwsystemen. Gezien het succes en de acceptatie van het Organic Farming Scheme (OFS) wordt verwacht dat de biologische productie de komende jaren en decennia exponentieel zal gaan groeien. De ambitie tot 2030 is om de groothandelswaarde van biologisch voedsel te verhogen van € 200 miljoen nu tot € 750 miljoen in 2030, waarbij de prognoses wijzen op een toename van het aanbod van biologisch rundvlees, schapenvlees, zuivelproducten en pluimvee, naast andere producten.

Om ervoor te zorgen dat de groei van een zeer productieve biologische voedselsector gehandhaafd blijft, die een levensvatbare toekomst waarborgt voor boeren en tegelijkertijd de gezondheid van de natuurlijke omgeving en consumenten ondersteunt, werd onlangs de 'National Irish Organic Strategy 2024 to 2030' gelanceerd door minister Charlie McConalogue senator Pippa Hackett.

Foto: O'Gorman Photography.

Minister McConalogue: "Het 'Organic forum', geleid door Padraig Brennan, heeft een evenwichtige en geloofwaardige strategie opgesteld, die Ierland een belangrijke kans biedt om wereldleider te worden op het gebied van biologische landbouw. Ik ben blij met de focus op de garantie dat biologische boeren, vissers en voedselproducenten concurrerend en productief zijn, met meer welzijn en economische duurzaamheid. Het inkomen van onze producenten staat centraal en is cruciaal voor het succes van onze strategie, aangezien zij het fundament vormen van onze biologische agrovoedingssector van wereldklasse. De strategie erkent de cruciale rol die de biologische landbouw heeft gespeeld en zal blijven spelen in plattelands- en kustgemeenschappen en in het bereiken van een evenwichtige regionale ontwikkeling voor het land als geheel."

Senator Pippa Hackett, zei bij de lancering van de strategie dat de lancering van de 'National Organic Strategy' een belangrijke mijlpaal is in de verdere ontwikkeling van de sector. "Ik wil graag de leden van het Organic Strategy Forum en de voorzitter Padraig Brennan bedanken voor al hun werk aan de strategie en voor alles wat ze de afgelopen jaren hebben gedaan om de sector te laten groeien en te promoten."

Over de groei en de toekomstige ambitie voor de sector zei minister Hackett het volgende: "Sinds 2021 hebben we een ongekende groei gezien in de biologische landbouw in Ierland, en ons doel is nu om tegen 2030 10% van het land biologisch te bewerken. We hebben een ambitieus doel met deze strategie om de groothandelswaarde van de biologische productie te verdrievoudigen tot 750 miljoen euro in 2030, wat uiteindelijk ten goede zal komen aan de duizenden Ierse boeren die de afgelopen jaren zijn overgeschakeld op biologische landbouw."

Minister Hackett vervolgt: "Biologische landbouw is verankerd in het overheidsbeleid, via de Food Vision 2030, het strategisch plan voor het GLB, het klimaatactieplan, de nieuwe strategie voor groene overheidsopdrachten en de verhoogde investeringen van Bord Bia en Teagasc in de ondersteuning van de biologische voedselproductie. Dit jaar hebben we de beschikbare steun verdubbeld en het subsidiepercentage aanzienlijk verhoogd als reactie op de groeiende vraag naar Ierse biologische producten. Biologische landbouw is goed voor het klimaat, de waterkwaliteit, de biodiversiteit en de bodem; we hebben enorme vooruitgang geboekt in de eerste helft van dit decennium en deze strategie zet de routekaart uit om tussen nu en 2030 nog meer te doen."

Padraig Brennan, voorzitter van het OrganicForum, concludeerde: "In de strategie wordt een duidelijke visie voor de sector uiteengezet, ondersteund door zes strategische prioriteiten en 51 acties die de volledige waardeketen bestrijken, van landbouw en voedselproductie tot handelsklanten en consumenten, met als doel een aanzienlijke groei van de waarde van biologische landbouw en voedselproductie te stimuleren."

"Het uitvoeringsplan schetst duidelijk de verantwoordelijkheden van elke stakeholder om onze collectieve ambities waar te maken. Dit zal de drijvende kracht zijn achter het werkprogramma van het Organic Forum in de komende periode en ervoor zorgen dat we de biologische sector sterk positioneren in Ierland en, in toenemende mate, op exportmarkten."

Klik hier voor het volledige 'National Irish Organic Strategy 2024 to 2030 document'.

Bron: Teagasc

Publicatiedatum: