Op 2 juli bezocht Bio zoekt Boer het melkveebedrijf van Johan Boussemaere en Isabel Delanote in Diksmuide. Sinds hun omschakeling naar biologisch in 2016 houden ze 130 Holstein koeien op 100 hectare land en 12 hectare natuur. De omschakeling ging hand in hand met een wijziging in bedrijfsfilosofie.
Vertrekken vanuit het land
In plaats van te vertrekken vanuit het aantal dieren, vertrekken Johan en Isabel nu vanuit het land. Alles begint bij een gezonde bodem. Johan en Isabel verrijkten hun grond met klavers die enkele jaren aanlagen in de vorm van gras-klaverkruiden. Pas toen de bodem rijk genoeg was, begonnen ze weer met het telen van maïs, voederbieten en granen. Het aantal dieren is afgestemd op de hoeveelheid voer die nodig is om melk te produceren.
Foto: Boerenbond
Kruidenrijke weides
De graasweides die bezocht werden, bevatten een mix van gewassen zoals Engels raaigras, timotheegras, klavers, luzerne en kruiden. Dit levert variatie in voeding en mineralen doorheen het jaar. Door vroeg of laat gemaaid gras te voeren, stellen ze een evenwichtig rantsoen samen. Johan en Isabel merken op dat de gezondheid van hun dieren alvast is verbeterd door de hogere mineralengehaltes van de kruiden.
Roterend begrazen
De 35 hectare grasland die Johan en Isabel ter beschikking hebben, is opgedeeld in meer dan twintig percelen, waarbij de koeien elke dag een nieuw stuk weide krijgen. Dit verlengt de graasperiode tot gemiddeld 240 dagen per jaar, met drie weken rust voor het gras. De bodemgezondheid gaat erop vooruit en de nood aan ontworming daalt, wat gunstig is voor insecten zoals mestkevers. Johan en Isabel voegen nog toe dat een goed weideplan met aandacht voor paden, watervoorziening en afrastering, essentieel is voor een succesvolle uitvoering van dit systeem.
Voor meer informatie: www.biozoektboer.be
Bron: Boerenbond