Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlamingen besteden gemiddeld nog steeds beduidend minder aan bio-producten

Haperende groei biologische productie België in 2023

De evolutie van de biologische productie in 2023 bevestigt de haperende groei die in 2022 werd ingezet. Het totale aantal landbouwbedrijven onder controle voor biologische productie stijgt met minder dan 2%. De biologische oppervlakte blijft met 9.984 hectare nagenoeg even groot als in 2022 en het aandeel van het omschakelingsareaal loopt terug van 16% naar 13%. Het aantal bio-landbouwers met dierlijke productie daalt voor het tweede jaar op rij en ook de biologische veestapel tekent een negatieve groei op (-7%). In de biologische keten blijft het aantal bedrijven die actief zijn in de bereiding, distributie, opslag, import en export van bio-producten vrijwel gelijk. De bio-bestedingen stijgen daarentegen in Vlaanderen
boven het half miljard euro door de inflatie en een toenemende aankoopfrequentie. Dit alles blijkt uit het recent gepubliceerde rapport 'De biologische productie en consumptie in 2023' van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij in Brussel.

Timmermans I. & Van Bellegem L. (2024) De biologische productie en consumptie in 2023, Agentschap Landbouw en Zeevisserij, Brussel

De biologische voedings- en huishoudbestedingen in Vlaanderen groeiden in 2023 naar 554 miljoen euro, voornamelijk door de inflatie en een toenemende aankoopfrequentie. Ook de biobestedingen aan verse voeding (zuivel, eieren, vlees, vis, gevogelte, vleeswaren, brood, aardappelen, fruit en groenten) stegen naar 275 miljoen euro. Hoewel Vlaanderen in verhouding tot de andere regio's opnieuw koploper wordt in totale bio-omzet, besteedt de Vlaming met 83 euro per hoofd van de bevolking nog steeds beduidend minder aan bio-producten dan de Brusselaar (137 euro) of de Waal (127 euro).

In 2023 bedroeg het marktaandeel van biologische voedings- en huishoudproducten in Vlaanderen 2,9%, wat merkelijk lager is dan in Wallonië (4,6%). Het marktaandeel van biologische verse voeding lag hoger, maar ook hier hinkt Vlaanderen achterop met een bioaandeel van 4,9% versus 7,4% in Wallonië. Op productniveau haalden de plantaardige biologische vleesalternatieven (ruim 11%) en de bio-eieren (bijna 10%) het hoogste marktaandeel. Het prijsverschil tussen biologische versproducten en hun gangbare
variant verkleinde tot gemiddeld 27% (in 2022 was dit nog 35%).

Van de Vlaamse gezinnen kocht 92% op jaarbasis al eens verse bio-voeding. De meeste kopers (72%) vinden we nog steeds bij bio-groenten, maar hun aantal stagneert. Biologisch fruit belandt in de winkelkar van 65 kopers op 100 en zuivel overtuigt 53 kopers op 100. In 2023 was 20% van de kopers verantwoordelijk voor 81% van de totale bio-omzet. In deze groep van meest intensieve bio-kopers vinden we vooral de welgestelde gepensioneerden en de welgestelde gezinnen met kinderen. De gepensioneerden uit de hogere sociale klasse en de alleenstaanden, zowel oud als jong, hadden het hoogste aandeel biologische aankopen
in hun totale voedings- en huishoudbestedingen (meer dan 4%).

De klassieke supermarkt bleef in Vlaanderen het grootste bio-kanaal met een aandeel van 42%, vóór het gespecialiseerde verkoopkanaal (28%). De hoevewinkel en de boerenmarkt zijn kleinere bio-kanalen, maar ze hebben wel het hoogste biologisch aandeel in hun assortiment. De rol van e-commerce in de verkoop van biologische voeding bleef in 2023 beperkt, maar is wel groter in Vlaanderen (4%) dan in Wallonië (2,5%). De logobekendheid van het Europese bio-label blijft in Vlaanderen onder het Europees gemiddelde, maar neemt gestaag toe.

Timmermans I. & Van Bellegem L. (2024) De biologische productie en consumptie in 2023, Agentschap Landbouw en Zeevisserij, Brussel

Klik hier voor het volledige rapport.

Publicatiedatum: