Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gelderse horeca, zorg en catering verduurzamen voedselaanbod

Op 132 Gelderse locaties in de horeca, zorg, catering en retail is het voedselaanbod de afgelopen 2,5 jaar veranderd én verduurzaamd. Door anders te koken en het menu aan te passen is er minder voedsel verspild, het aandeel plantaardige eiwitten op het bord toegenomen en (in de meeste gevallen) de dierlijke eiwitten afgenomen. Daarmee is ruim 114.000 kilogram voedsel gered van de vuilnisbak, is de uitstoot van ruim 1,7 miljoen kilogram CO2 voorkomen en bovendien is ruim 800.000 euro bespaard.

Groepsfoto eindpresentatie op 12 september 2024

Klimaatneutraal in 2050
De provincie Gelderland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en ontwikkelt hiervoor diverse initiatieven. Zo lanceerde zij het programma Gelderland van Morgen, waarin bedrijven en organisaties in horeca, zorg, catering en retail zijn uitgenodigd en gestimuleerd om voedselverspilling terug te dringen en meer plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten te serveren. De productie van voedsel en vooral van dierlijke eiwitten zoals vlees en zuivel brengt een hoge CO2 uitstoot met zich mee. Door in te zetten op minder voedselverspilling én minder dierlijke eiwitten in het menu kan een flinke bijdrage worden geleverd aan een klimaatneutrale provincie.

Ervaringen
Tijdens het slotevent van het programma Gelderland van Morgen zijn vorige week de resultaten gepresenteerd en deelden een aantal ondernemers hun ervaringen. Als voorbeeld werden de resultaten van Fratellino Catering en het Nederlands Openluchtmuseum gepresenteerd. Zo bespaarde Fratellino Catering op 2 locaties samen meer dan 15.000 kilogram CO2-uitstoot door minder vlees, vis en zuivel te serveren. Het Openluchtmuseum bespaarde in totaal met 4 locaties meer dan 45.000 kg CO2-uitstoot en gooiden ruim 5.600 kg minder voedsel weg.

Gelre Ziekenhuizen locatie Apeldoorn deed mee aan dit programma door hun voedselverspilling aan te pakken bij de patiëntenzorg en inzicht te krijgen in de eiwittransitie, met blijvend succes: "Met onze deelname aan Zorg van Morgen hebben wij gezien dat een kleine verandering in de praktijk al effect heeft en dat alle schakels in de keten invloed hebben en impact kunnen genereren. Daarom gaan wij door met impact maken!", aldus Christa Volkers, Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn.

Gedeputeerde Helga Witjes van provincie Gelderland sprak tijdens het event haar waardering uit voor de samenwerking en de impact van het programma Gelderland van Morgen: "Deze resultaten laten zien dat een duurzamer voedselaanbod mogelijk is én geld bespaart. Daarbij spelen ondernemers, hun medewerkers en gemeenten een belangrijke rol."

Voor meer informatie: www.natuurenmilieugelderland.nl

Publicatiedatum: