Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een gastvrij boerenbedrijf, waar natuurinclusieve landbouw en korte-keten-afzet samenkomen"

Wethouder geeft aftrap aan doorontwikkeling van bio-geitenboerderij De Bonte Weide

Biologische geitenboerderij De Bonte Weide in de Krimpenerwaard zal komend jaar een flinke transformatie doormaken. Er komt een nieuwe boerderijwinkel, de zuivelruimtes worden verbeterd en het erf wordt een mooie, biodiverse, groene oase. Dankzij deze doorontwikkeling kunnen Mart-Jan en Willy de Jong gasten nog beter verwelkomen en meenemen in hun verhaal over natuurinclusieve landbouw. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Leader-programma Polders met Waarden. Op woensdag 11 september heeft wethouder Barth het project onthuld en daarmee het startsein gegeven aan de werkzaamheden.

Op woensdag 11 september heeft wethouder Barth het projectbord onthuld en daarmee het startsein gegeven aan de werkzaamheden. Foto: Rotterdam de boer op!

Mart-Jan en Willy de Jong van De Bonte Weide zetten al een aantal jaar in op de verwaarding van hun biologische geitenzuivel en op de verkoop van hun rauwmelkse geitenkefir en geitenkaas via de korte keten. Een groeiende groep vaste klanten komt al naar De Bonte Weide, om de kefir en de kaas direct bij de boer te halen. Mart-Jan en Willy kijken ernaar uit om dankzij deze doorontwikkeling nog meer gasten te ontvangen op het erf en hen te laten beleven hoe mooi natuurinclusieve landbouw eruit kan zien.

Natuurinclusieve landbouw en gezond voedsel
"Het contact met de consumenten geeft ons de kans om de dialoog aan te gaan en in verbinding met hen te zijn", vertelt Mart-Jan. "Dat past bij ons en we willen de kansen die dit biedt verder uitbreiden en benutten om bij te dragen aan bewustwording en verduurzaming van ons voedselsysteem. We hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met natuurinclusieve landbouw en met verwerking en afzet van eigen productie via korte ketens. We willen die ervaringen ook op een inspirerende manier gaan uitdragen aan professionals en aan mensen uit de omgeving. En we willen de ervaringen – opgedaan met het zelf maken en verkopen van kefir – verder inbedden in een verhaal over gezond voedsel voor jong en oud. Schaalvergroting is daarbij voor ons geen optie. Ons gaat het om 'zo goed mogelijk' in plaats van 'zo veel mogelijk'!"

Polders met Waarden
Om deze doorontwikkeling mogelijk te maken heeft De Bonte Weide in 2022 met succes een aanvraag gedaan bij het LEADER-programma Polders met Waarden. Leader is een Europees programma waarbij de Europese Unie, provincies en gemeenten subsidie beschikbaar stellen voor plattelandsontwikkeling. Dankzij de steun vanuit Leader, Provincie Zuid-Holland en gemeente Krimpenerwaard kan De Bonte Weide in de bestaande bedrijfsgebouwen een volwaardige boerderijwinkel toevoegen en een nieuwe productieruimte voor kefir en kaas realiseren. Verder wordt het erf omgevormd tot een gastvrije en biodiverse buitenruimte. Zo wordt De Bonte Weide een plek waar klanten van de boerderijwinkel en recreanten van harte welkom zijn om even lekker te verblijven en te genieten van de natuur, de dieren en de producten. De ontwerpen voor de verbouwing en groene herinrichting van het erf zijn inmiddels gereed, de uitvoering staat gepland voor de tweede helft van dit jaar.

Op woensdag 11 september is op een feestelijke wijze het startsein gegeven aan de werkzaamheden. Verschillende mensen uit het professionele netwerk kwamen samen bij De Bonte Weide voor een toelichting op de plannen en een rondleiding over het erf. Mart-Jan en Willy vertelden enthousiast over hun bedrijf en hoe zij uitkijken naar de doorontwikkeling daarvan. Wethouder Leo Barth van de Gemeente Krimpenerwaard onthulde na een korte toespraak samen met Mart-Jan het projectbord waar de plannen op staan. Barth is erg positief over De Bonte Weide: "Dit is een uniek concept: een gastvrij boerenbedrijf, waar natuurinclusieve landbouw en korte-keten-afzet samenkomen, gericht op de toekomst. Ik ben er trots op dat we dat in de Krimpenerwaard hebben."

Rotterdam de boer op!, een Droomfonds project van de Nationale Postcode Loterij, ondersteunt De Bonte Weide bij de planvorming en realisatie van de doorontwikkeling. Onze partner Greenchoice, maakt de aanleg van het onderdeel VeenVoedselWeide, de combinatie tussen een voedselbos en een voedselmoeras, mogelijk.

De rauwmelkse geitenkefir en geitenkaas van De Bonte Weide is te koop in de eigen boerderijwinkel, maar bijvoorbeeld ook via boerencoöperatie Heerlijk van Dichtbij, de afhaalpunten van Rechtstreex, natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza en de boerderijwinkels van Hoeve Biesland en Boerderij Landlust.

Voor meer informatie: www.rotterdamdeboerop.nl en www.debonteweide.nl

Publicatiedatum: