Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat verstaat Skal onder 'geïsoleerde buitenruimte' voor pluimvee?

In de biologische verordening is opgenomen dat een extra, overdekt buitengedeelte dat bestemd is voor pluimvee en zodanig is geïsoleerd dat het geen buitenklimaat heeft, mag meetellen bij de berekening van de bezettingsdichtheid en het minimumoppervlak van de binnenruimten wanneer aan de benoemde voorwaarden wordt voldaan (zie Verordening 2020/464, art 15, lid 2 c).

Uitleg geïsoleerde buitenruimte
Dit is wat Skal verstaat onder een geïsoleerde buitenruimte voor pluimvee:

Een geïsoleerde buitenruimte is een ruimte die dicht kan aan alle buitenzijden, met als doel het kunnen sturen op de elementen die vallen onder de definitie van klimaat (wind, neerslag en temperatuur).

De wettelijke vereisten houden in dat de geïsoleerde buitenruimte:

  • geen buitenklimaat heeft
  • 24 uur per dag volledige toegankelijk is voor het pluimvee
  • ruimschoots natuurlijke ventilatie en daglicht krijgt
  • een klimaat heeft dat in die mate in lijn is met het stalklimaat, dat het geen beperking vormt voor de kippen om zich daar te bevinden
  • de isolatie, de verwarming en de ventilatie ervoor zorgen dat de luchtcirculatie, het stofgehalte, de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de gasconcentratie beperkt blijven tot een niveau dat borg staat voor het welzijn van de dieren.

Gebruik van flappen tussen stal en geïsoleerde buitenruimte
Om eventuele klimaatproblemen te voorkomen zou het toevoegen van 'flappen' aan de openingen van de stal naar de geïsoleerde buitenruimte een oplossing kunnen zijn. Dit moet zo ontworpen worden dat de kippen 24 uur per dag makkelijke toegang hebben tot de geïsoleerde buitenruimte. Of deze oplossing voldoet, is afhankelijk van de uitvoering. Van invloed zijn bijvoorbeeld de dikte en het materiaal van de flappen, overlap tussen de flappen en de hoogte van de openingen. De uitvoering moet zorgen voor gemakkelijke toegang én gebruik van de geïsoleerde buitenruimte. Dit zal beoordeeld worden tijdens een inspectie.

Klik hier voor meer informatie over de huisvesting van biologisch pluimvee.

Bron: Skal

Publicatiedatum: